|

İnsanlığın kanayan yarası Srebrenitsa

İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan, 8372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa’nın 22. yıl dönümünde soykırım kurbanları için anma töreni düzenlendi. Soykırımda katledilenlerden 71 kurbanın cenazesi toprağa verildi. Anma töreninde konuşan İzzetbegovic “15 yaşında öldürülen Damir Suljic ile 72 yaşındaki Alija Salihovic’in suçu Müslüman olmak, Boşnak olmak ve Srebrenitsa’da doğmaktı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:13 - 12/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​İnsanlığın kanayan yarası Srebrenitsa
​İnsanlığın kanayan yarası Srebrenitsa

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen ve 8372 Boşnak sivilin katledildiği Srebrenitsa soykırımının 22. yıl dönümünde, savaşta BM bünyesindeki askerlerin üs olarak kullandığı Potoçari’deki eski akü fabrikasında anma töreni düzenlendi. Srebrenitsa soykırımında katledilenlerden 71 kurbanın cenazesi, kılınan namazın ardından Potoçari Anıt Mezarlığı’nda toprağa verildi. Duaların ardından tek tek isimleri okunan 71 kurbanın cenazeleri, yakınları ve vatandaşlar tarafından gömülecekleri mezarlara taşınarak gözyaşlarıyla toprağa verildi. Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilen kurbanların sayısı, bugünkü cenaze törenin ardından 6 bin 575’e yükseldi.


Suçları Müslüman ve Boşnak olmaktı

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic, burada yaptığı konuşmada, içinde yaşadıkları zamanın kendilerinden seslerini yükseltmelerini ve soykırımın korkunç mesajını anlamayan veya anlamak istemeyenlere cevap vermelerini talep ettiğini vurgulayarak, 1995 yılında burada yaşananların herkes tarafından iyi bilindiğini, Radovan Karadzic ve Ratko Mladic’in emrindeki birliklerin, esir alınan binlerce Boşnak erkeği katlettiğini hatırlattı. “Burada öldürülen genç ve yaşlı erkekler, ailelerini ve hayatlarını savunan insanlar kime, ne kötülük etmişti?” diyen İzetbegovic, “15 yaşında öldürülen Damir Suljic ile 72 yaşındaki Alija Salihovic’in suçu Müslüman olmak, Boşnak olmak ve Srebrenitsa’da doğmaktı.” ifadelerini kullandı.

BM pasif ve dilsiz kaldı

İzetbegovic, Srebrenitsa’da yaşanan soykırımda BM’nin de “dilsiz” ve “pasif” kaldığına işaret ederek, “Günlerce devam eden katliamlar hakkında kesin bilgiler aldılar. Artan toplu mezarlarla ilgili uydu görüntüleri de vardı. Yine de BM’nin güvenli bölgesini korkakça katliama terk ettiler.” dedi. Cenazede bulunan Srebrenitsali bir anne “Burada tüm dünyaya yetecek gözyaşı var” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Temmuz 1995’te Srebrenista’da yaşanan korkunç olaylar tarihi gerçeklerdir ve kapsamlı olarak belgelenmiştir. Bu tür zulümleri önlemeye yardımcı olmak için geçmişe dürüstçe bakmalı, bu suçların oluştuğunu ve gerçekleşmesine izin veren rollerimizi kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.


Bosna Hersek
Türkiye’nin bir parçası

Srebrenitsa Katliamını Anma Programı’na katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş “Uluslararası camia olarak hem Srebrenitsa acısını gönlümüzde hissedeceğiz unutmayacağız unutturmayacağız. Biz Türkiye olarak Bosna Hersek’i kendi parçamız olarak görüyoruz. Onun için Bosna’nın bütün acılarını kendi milli acılarımız olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hayatlarını kaybeden Bosnalıları rahmetle anarak “Unutulan soykırım tekrarlanır...” mesajını paylaştı.


İnsanlık tarihinin
en utanç verici hadisesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soykırımının 22. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda “Srebrenitsa soykırımı, kadın erkek, genç yaşlı demeden 8 bin 372 masumu katledenler yanında, kendilerine sığınan sivilleri en temel insanlık değerlerini ayaklar altına alarak, eli kanlı katillere teslim eden korkakların da peşini bırakmayacaktır.” ifadesini kullandı. Srebrenitsa soykırımını, “Son dönemde, insanlık tarihinin en utanç verici hadiselerinden biri” olarak nitelendiren Erdoğan, katliamda hayatını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet, şehitlerin yakınlarına ve Bosna halkına sabır diledi.



#Srebrenitsa
#BM
7 yıl önce