|

Irak Petrol Bakanı Kerkük'de

Irak Petrol Bakanı Abdülmehdi, Kerkük'ün güneyinde terör örgütü IŞİD'in saldırdığı Habbaze Petrol Kuyusu'nda incelemelerde bulundu. Bakan Adil Abdülmehdi: "Kürdistan bölgesi ile yaptığımız petrol anlaşması olduğu gibi devam edecektir" dedi.

Yeni Şafak
15:16 - 2/02/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:21 - 2/02/2015 Pazartesi
AA
Irak Petrol Bakanı Adil Abdülmehdi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile yaptıkları anlaşmanın devam edeceğini ve Kerkük'ten ihraç edilen petrol miktarının artırılacağını bildirdi. 


Kerkük'te temaslarda bulunan Petrol Bakanı Abdülmehdi, Vali Necmeddin Kerim ile görüştükten sonra beraberindeki heyetle geniş güvenlik önlemleri altında, kentin 20 kilometre güneyindeki Habbaze Petrol Kuyusu'nu ziyaret etti. Terör örgütü IŞİD'in, 30 Ocak'taki saldırısının ardından kısa süre elinde tuttuğu ve bir kısmını tahrip ettiği kuyudaki durumu yerinde inceleyen Abdülmehdi, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin ana petrol kuyularının bulunduğu Kerkük'ün tüm Iraklılar için önemli olduğunu vurguladı.


Abdülmehdi, Kerkük'teki kuyulardan daha fazla petrol çıkarılması için çalışmaları hızlandıracaklarını belirterek, "Kürdistan bölgesi ile yaptığımız petrol anlaşması olduğu gibi devam edecektir. Bu anlaşmanın büyük bölümü, Kerkük'teki petrol kuyuları ve gaz şirketinin geliştirilmesini ve petrol ihracının artırılmasını kapsıyor" dedi. 


Kerkük'ten halihazırda günlük 200 bin varil petrol sevkıyatı yapıldığını, şiddet olayları, sabotajlar ve diğer etkenler nedeniyle henüz istedikleri rakama ulaşamadıklarını dile getiren Abdülmehdi, "Kuyuların onarımı ve yeniden canlandırılmasıyla, Kerkük'ten günlük ihraç edilecek petrolü 800 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da ancak herkesin yardımlaşmasıyla gerçekleşir. Anlaşmazlıklar bize sadece zarar verir" diye konuştu. 


Türkmen, Arap ve Kürt nüfusun yaşadığı Kerkük, Irak’ın zengin petrol kentleri arasında yer alıyor. Kent, halihazırda günlük ihraç edilen 200 bin varil petrolle Irak bütçesine önemli katkıda bulunuyor. IŞİD'in hedefinde olan Kerkük'ün özellikle güney sınırında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Kuzey Petrol Şirketi kontrolündeki tesislerin, IŞİD'in eline geçmemesi için bölgeye daha fazla Peşmerge sevk edilmişti.
#Adil Abdülmehdi
#Kerkük
#Irak
#IŞİD
#Necmeddin Kerim
9 yıl önce