|

“İran üssünü biz vurduk”

İsrail askeri yetkilileri, Suriye’de İran’a ait askeri üssü vurduğunu kabul etti. İsrail, ilk kez İran tesis ve personelini hedef aldığını belirterek, bunun Suriye’de “yeni bir dönem” olduğuna işaret etti. Al Akhbar gazetesi ise Tahran’ın saldırıya çok yakında cevap vereceğini iddia etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2018 Salı
Güncelleme: 01:21 - 17/04/2018 Salı
Yeni Şafak
İsrail’den savaş ilanı gibi itiraf
İsrail’den savaş ilanı gibi itiraf

İsrail, geçen pazartesi günü, Suriye’de bir askeri üsse yapılan ve biri albay yedi İran askerinin ölmesiyle sonuçlanan saldırıyı üstlendi. ABD merkezli The New York Times gazetesi yazarı Thomas Friedman’a açıklamalarda bulunan adı açıklanmayan bir İsrailli üst düzey yetkili, ülkesinin ilk kez tesisler ve personel olmak üzere, İran hedeflerini vurduğunu doğruladı. İsrailli yetkilinin açıklaması, Suriye’deki 7 yıllık savaşta yeni bir dönüm noktasını oluşturuyor. İsrail 7 yıllık süreçte daha önce Suriye’ye yönelik birçok saldırı düzenlemiş ama bu saldırıların Esed rejimine yönelik olduğu belirtilmişti. İsrail’in açıklamasının, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Esed rejimine ait kimyasal silah tesislerine yönelik saldırısından bir gün sonra ve Suudi Arabistan’ın Zahran kentinde İran gündemiyle toplanan Arap Birliği Zirvesi’ne denk gelecek şekilde yayınlanması dikkat çekti.


TETİK DÜŞMEK ÜZERE!

Thomas Friedman’ın “Suriye’de sıradaki gerçek savaş: İran vs. İsrail” başlığıyla yayınladığı yazısı Tel-Aviv’in Suriye’de Tahran yönetimine savaş ilanı niteliğinde. Friedman yazısında, İsrail ve İran arasında Suriye üzerinden yaşanan gerilimi, silah tetiğinin düşme anına benzeterek, böylesi bir durumda ABD ve Rusya’nın çatışmanın dışında kalmakta zorlanacağına dikkat çekti.

“YENİ DÖNEM” BAŞLADI

İsrailli askeri yetkili, Friedman’a, Suriye’deki İran üssünü vurmalarında, geçtiğimiz aylarda İsrail hava sahasında düşürdüğü ve İran’a ait olduğunu belirlediği drone’un “silahlı” olmasının etkili olduğunu iddia etti. Suriye’de İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs gücü tarafından kullanılan T4 hava üssünün bu nedenle vurulduğunu belirten İsrailli yetkili, saldırı ile “yeni bir dönemin başladığını” savundu. İsrail’in düzenlediği saldırıda, aralarında drone operasyonlarını yöneten Albay Mehdi Deghan’ın da olduğu 7 İran askeri ölmüştü. Geçen Cumartesi günü de İran’ın Suriye’deki en büyük üssü olduğu iddia edilen Halep’in güneydoğusunda bulunan Asan Dağı’ndaki kampa yönelik kimliği belirsiz uçakların saldırısı sonucu 20 İran subayı ölmüştü. İsrail’in “yeni dönem” açıklaması, saldırının Tel-Aviv yönetimi tarafından yapıldığı ihtimalini güçlendirdi.

İRAN CEVAP VERECEK

Lübnan’ın Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen gazetelerinden Al Akhbar, İsrail’in Suriye’de bir hafta önce düzenlediği ve İran ordusundan yetkililerin öldüğü saldırıya Tahran hükümetinin cevap vereceğini yazdı. Gazetenin genel yayın yönetmeni İbrahim el Amin, İran’ın misilleme için çok beklemeyeceğini, Filistin ve civarında İsrail’e karşı bir eylem yapılacağını belirtti. Amin, ayrıca, İran’ın herhangi bir müttefiğe ihtiyaç duymadan bunu kendi başına yapacağını ve kendisini de saklamayacağını vurguladı. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da geçen haftaki saldırı sonrası yaptığı açıklamada, İran ve İsrail’in savaşta olduğunu, belirtmişti.


HEDEF KASIM SÜLEYMANİ Mİ?

Friedman, yazısında İsrail’in, İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani’yi hedefine aldığını dolaylı yoldan belirtti. Yazıda, İsrailli askeri yetkililerin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kasımi’nin Suriye’deki faaliyetlerinden rahatsız olduğuna ve ikilinin artık “doğal müttefik” olmadığına inandığı belirtildi.

#İSrail
#İran
#Bombardıman
6 yıl önce