|

İran yüzünü Avrupa'ya dönüyor

İran'ın ABD'nin nükleer anlaşmadan çıkmasının ardından Avrupa ülkeleriyle 2015 yılında imzalanan anlaşmaya yönelik kararını, anlaşmada kalıp kalmayacağını birkaç hafta içinde vereceğini duyurdu.

Yeni Şafak
11:03 - 25/05/2018 Cuma
Güncelleme: 11:40 - 25/05/2018 Cuma
Reuters
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif.

İranlı yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, ABD'nin ani bir kararla, Avrupa ülkelerinin de yer aldığı İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından, Avrupa ülkeleri tepki göstermiş, İran ile anlaşmaya devam edeceklerini açıklamışlardı.

Bu kararın ardından İran'dan arka arkaya sert açıklamalar gelmeye devam etmişti. Son dakika bilgisine göre, İran nükleer anlaşmada kalıp kalmayacağını birkaç hafta içinde vereceğini duyurdu.

  • İngiliz, Çinli, Fransız, Alman ve Rus yetkililer İran dışişleri bakanıyla birlikte hem ABD yaptırımlarının etkisinden sıyrılma hem de
    İran'dan petrol ve yatırım akışını sürdürerek anlaşmayı devam ettirebilme stratejisini
    geliştirmeye çalışacaklar.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında yapılan anlaşma ile İran'a yıllardır uygulanan ekonomik yaptırımlar askıya alınmış, bunun karşılığında Tahran nükleer programını sınırlamıştı. Anlaşma İran'ın nükleer silah yapmasını engellemeyi amaçlıyordu. Anlaşmanın savunucuları anlaşmanın, İran'ın nükleer silaha sahip olmasını ve Ortadoğu'da daha yaygın savaşı önlemek için çok önemli olduğunu söylüyorlar.



İran güvence isteyecek

İranlı yetkililer Avrupa Birliği'nin başkanlığında bugün yapılacak görüşmelerde, Avrupalılardan ticareti sürdürebilecekleri konusunda garanti isteyecekler. Ayrıca hepsinin İran petrolünü almaya devam edeceklerine dair güvence de talep edecekler.

İranlı bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, "Bu, diğer tarafların anlaşma konusunda ciddi olup olmadığını gösterecek çok önemli bir toplantı. (Dini) liderimizin dediği gibi, Avrupa'nın bize güvenilir teminatlar verip veremeyeceğini anlayacağız" dedi.

  • Ancak ABD, dün dört İran havacılık şirketine ve birçok
    İran ve Türk şirketi ile havacılık firmalarına yönelik yaptırımlar getirerek
    , bunun ne kadar zor olduğunu vurgulamış oldu.

Bazı Batılı şirketler ABD yaptırımlarından dolayı İran ile iş yapmayı şimdiden bıraktı ya da bırakmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, diğer imzacıların anlaşmanın sınırları içinde yer alacak "yeni bir paket" sunmasını beklediklerini söyledi.


#İran
#Nükleer anlaşma
6 yıl önce