|

İran'da gösteriler büyüyor: 10 ölü

Yeni yıla girerken birçok şehirde göstericiler sokağa çıktı. İran devlet televizyonu, gösterilerde şu ana kadar 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Askeri üsleri ele geçirmeye çalışan silahlı protestocuların püskürtüldüğü ifade edildi.

Yeni Şafak
11:37 - 1/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:41 - 1/01/2018 Pazartesi
Reuters
İran'da gösteriler büyüyor.
İran'da gösteriler büyüyor.

İran'ı sarsan protesto dalgası yeni yıla girerken de neredeyse ülkenin her bölgesinde sürdü. Beşinci gününe giren protestolarda can kaybı 10'a yükseldi.

Türkiye sınırına yakın konumdaki Urumiye'de akşam sokağa çıkanlar rejim aleyhtarı sloganlar attı. Sosyal medyaya yansıyan çarpıcı bir görüntüde ise, ruhani lider Ayetullah Hamaney'in posterinin indiriliyor. Görüntüler Tahran yakınlarındaki Pardis'te akşam saatlerinde çekildi.

Nurabad ve Takestan gibi şehirlerin sokaklarında da alevler yükseldi. Sosyal medyada paylaşılan video kayıtlarından birinde ise, gözaltına alınan bir protestocu polislere "Polis, git ve hırsızları yakala" diye bağırıyor.


Yarın için grev çağrısı yapılıyor

Umman Körfezi'ndeki liman kenti Chabahar'da protestocular yeni yıla girilirken yürüyüş gerçekleştirdi. Kirmanşah yakınlarındaki Nurabad'da da benzer görüntüler kaydedildi.

Yılın ilk günü muhalifler yarın için genel grev çağrısı yapıyor.



  • Takestan şehrindeki protestocular ülkeyi 1925 ile 1941 arasında yöneten Rıza Pehlevi'yi öven sloganlar atarak bir tabuyu devirmiş oldu. Pehlevi hanedanlığı 1979 İslam devrimiyle yıkılmıştı.
İsrail'den beklenen açıklama

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran'daki protestoların başarılı olmasını umduğunu söyledi. Katz, Ortadoğu'daki ezeli düşmanlar arasında yeni bir gerilimi tetikleyebilecek açıklamayı bir radyo röportajında yaptı.

#İran
#Protesto gösterileri
6 yıl önce