|

İşgalde 29'uncu gün: ABD Rusya'nın savaş suçu işlediğine dair belgelere ulaştığını duyurdu

Rusya-Ukrayna savaşının 29'uncu gününe girildi. Bölgeden kritik haberler gelmeye devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da "savaş suçları" işlediği sonucuna ulaştığını açıkladı.

21:37 - 24/03/2022 Perşembe
Güncelleme: 23:56 - 24/03/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Ukrayna-Rusya Savaşı, 29'uncu gününde devam ediyor.
Ukrayna-Rusya Savaşı, 29'uncu gününde devam ediyor.

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 29'uncu gününe girdi.

Savaşın başından beri Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri hedef alan saldırılarını takip edip bunları belgeleriyle kayıt altına almaya çalıştıklarını belirten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, daha önce birçok kez
"sivilleri hedef almak savaş suçudur"
şeklinde açıklama ve değerlendirme yaptıklarını ifade etti.
Blinken'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
  • "Geçen hafta ABD'li yetkili uzmanların Ukrayna'daki potansiyel savaş suçlarını belgelemek üzere çalıştıklarını söylemiştim.
    Bugün elimizdeki mevcut bilgiler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da savaş suçları işlediği değerlendirmesine ulaştığını açıklıyorum.
    "

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...




Rusya'dan NATO açıklaması



22.53:
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da olduğunu öne sürdüğü biyolojik laboratuvarlarla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu laboratuvarların finansörünün ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden olduğunu iddia etti.
21:50:
NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ve G7 Liderler Zirvesi’nin ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu savunma teçhizatını sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
20.44:
ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna'da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi.
18.40:
BM Genel Kurulu, Rusya'ya Ukrayna'daki saldırılarına son vermesi, tüm güçlerini geri çekmesi ve Kiev'e daha fazla yardım çağrısı yapan ikinci kararı 5'e karşı 140 oyla kabul etti.
18.30:
Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'da en az 1035 sivilin hayatını kaybettiğini, 1650 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 674 bin 952 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
16.43:
Ukrayna'ya yönelik işgal girişiminin ardından yaptırım yağmuruna tutulan Rusya'da korkulan oldu. Rus çelik devi Severstal, Ukrayna krizinin başından bu yana tahvil kupon ödemesini yerine getiremeyen ilk büyük Rus şirketi oldu.
16.40:
Beyaz Saray 400’den fazla Rus elit, Duma üyesi ve savunma şirketine, Ukrayna savaşı bağlamında Avrupalı müttefiklerle ortaklaşa yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu.
16.35:
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor. İttifakın topraklarını savunacağız. Ukrayna'ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı yapma kararı aldık'' açıklamasında bulundu.
16.30:
Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, Savunma Bakanı Şoygu'nun çok yoğun olduğunu belirterek 'Medya faaliyeti için doğru zaman değil' ifadelerini kullandı.
16:10:
Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya Merkez Bankası'nı hackledi. Anonymous ayrıca önemli belgelerin paylaşılacağını açıkladı.
14.10:
NATO'ya videokonferans ile bağlanan Ukrayna lideri Zelenskiy, NATO'nun uçak ve tank filosunun sadece yüzde 1'inin Ukrayna'ya verilmesini istedi.
14.05:
İngiltere, Rusya'nın 65 stratejik endüstrisini, bankasını ve Rus iş insanını hedef alan yeni yaptırım kararını duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu yaptırımlarla, çok sayıda savunma şirketi, Rus demir yolları, Alfa Bank ve Wagner Grubu dahil Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yardım edenlerin hedef alındığı bildirildi.


13.00:
Kremlin: "NATO'ya üye ülkeler Ukrayna'da ne olduğunu anlama konusunda yetersiz ve kendilerini kaybetmekten müzdarip. ABD'li diplomatların sınır dışı edilmesi kararı Moskova'nın aldığı mecburi bir önlemdir."
11.40:
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin'e yönelik baskının artırılacağını söyledi. Rusya'nın altın rezervlerini kullanmasını da engellemek istediklerini belirten Johnson, Putin'in 'barbarlık eşiğini' çoktan aştığını da ifade etti.
11.36:
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerinin Ukrayna'da Harkiv bölgesindeki İzyum şehrini ele geçirdiğini duyurdu.
10.47:
Moskova Borsası, yaklaşık bir aylık aradan sonra tekrar işlemelere açıldığı ilk seansta yüzde 11 değer kazanırken, dolar bazlı RTS endeksi ise yüzde beş değer kaybetti.
10.46:
Ukrayna ordusu, Berdyansk şehrinde Rusya’nın kontrolündeki limanda bulunan Orsk çıkarma gemisini vurdu.
10.16:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 15 bin 800 askerini, 108 uçağını, 124 helikopterini ve 530 tankını kaybettiği bildirildi.
09.40:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 1. ayı yaklaşırken tüm ülkelere protesto çağrısında bulunarak, "Duruşunuzu gösterin. Ofislerinizden, evlerinizden, okullarınızdan ve üniversitelerinizden çıkın. Barış için çıkın. Ukrayna’yı desteklemek, özgürlüğü desteklemek, yaşamı desteklemek için Ukrayna sembolleriyle çıkın" dedi
08.30:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da şimdiye kadar sağlık hizmeti veren merkezlere 64 saldırı yapıldığını duyurdu.
08.00:
Rusya, BM’deki Rus diplomatların sınır dışı edilmesine karşılık olarak ABD’ye nota vererek “İstenmeyen kişi” listesini sundu.
06.14:
Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın bir ayda Kiev şehrini kuşatamadığını bildirdi.
03.23:
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın, Rusya Federasyonu'nun güvenliğini hiçbir zaman tehdit etmediğini belirterek, dünya kamuoyuna savaşı durdurmaları çağrısında bulundu. Rusya vatandaşlarına seslenen Zelenskiy, "Barışı arzulayan Rusya vatandaşları oğullarınızı savaştan kurtarın. Onlara savaş hakkındaki gerçekleri anlatın. Savaşa vergilerinizi vermemek için Rusya'yı terk edin." ifadelerini kullandı.
00.28:
Rusya'nın BMGK'ye sunduğu Ukrayna'ya yardım tasarısı gereken 9 oyu alamadığı için kabul edilmedi, tasarıya sadece Çin destek verdi, 13 ülke çekimser kaldı.
00.24:
Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 4 bin 554 Mariupol ve Gülaypole sakininin tahliye edildiğini açıkladı.
#Ukrayna
#Rusya
#ABD
#Antony Blinken
2 yıl önce