|

IŞİD’in silahları Rusya yapımı

Uluslararası Af Örgütü, terör örgütü IŞİD'in cephanesindeki silahların büyük bir kısmının, Irak ordusundan yağmalanan ABD, Rusya ve eski Sovyet devletleri menşeli silahlar olduğunu bildirdi.

Yeni Şafak ve
06:00 - 9/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:26 - 8/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Örgütün yayımladığı “Stok alımı: IŞİD'in silahlanması” başlıklı raporda, “Irak'a silah akışına yönelik yıllardır devam eden zayıf düzen ve bölgedeki ihmalkar kontroller, kendisine İslam Devleti (IŞİD) diyen silahlı gruba, Irak'ta büyük ölçüde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemesi için geniş çapta ölümcül cephane sağladı” ifadesi kullanıldı.



YAĞMAYLA ELDE ETTİLER


Af Örgütü'nün silah ve askeri mühimmat alanında bağımsız çalışmalarda bulunan “Silahlandırma Araştırma Hizmetleri (ARES)” ile ortak yürüttüğü çalışmasında, IŞİD'in şu anda kullandığı silahların birçoğunun Irak ordusunun stoklarının yağmalanmasıyla elde edildiği belirtilerek, bunların İngiltere, Almanya ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu bazı AB ülkeleri ile Rusya, Çin ve ABD tarafından tasarlandığı ve üretildiği vurgulandı. Raporda, “IŞİD'in cephanesinin çeşitliliği ve kapsamı, yıllardır Irak'a yapılan sorumsuz silah transferlerinin bir yansımasıdır” denildi.



Muhalifler New York hazırlığında


Suriye muhalefetinin siyasi ve askeri unsurları, Riyad'da bir araya gelerek, Suriye toplantılarının 3. turunun yapılacağı New York'taki görüşmeler için ortak pozisyon belirlemeye çalışacak. Suriyeli muhalif gruplar, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Cenevre-1 Bildirisi doğrultusunda ortak bir bildiri yayımlamak ve Viyana-2 toplantısında takvimlendirilen siyasi süreç için müzakereci heyeti belirlemek üzere toplanıyor. Basına kapalı yapılacak toplantıya sahada etkili muhalif gruplar katılacak. Ancak bu gruplar, Viyana toplantılarında Esed'in görevden ayrılmasına ilişkin bir takvim belirlenmediği için Riyad toplantısına da gönülsüzce katılıyor.


#Uluslararası Af Örgütü
#ışid
#Irak ordusu
8 yıl önce