|

İsrail 2 gazeteciyi daha öldürdü

İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki Tayr Harfa kasabası yakınlarında gazetecilerin bulunduğu noktaya saldırdı. Olayda Al Mayadeen muhabiri Farah Omar, kameraman Rabih Maamari ile yanlarında bulunan bir kişi öldü. Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail’in şimdiye kadar 62 gazeteciyi öldürdüğünü açıkladı.

04:00 - 22/11/2023 Çarşamba
Güncelleme: 01:44 - 22/11/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Rabih Maamari, Farah Omar.
Rabih Maamari, Farah Omar.

İsrail ordusu sınıra yaklaşık 1,6 kilometre uzaklıkta bulunan Lübnan’ın güneyindeki Tayr Harfa kasabası yakınlarında gazetecilerin bulunduğu noktaya saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda Al Mayadeen TV kameramanı Rabih Maamari ve muhabiri Farah Omar ile yanlarında bulunan 1 kişi hayatını kaybetti. Al Mayadeen TV yöneticisi Ghassan bin Jiddo yaptığı açıklamada İsrail’in gazetecileri kasıtlı olarak vurduğunu belirterek, “Bu hedefli bir saldırıydı, şans eseri değildi” ifadelerini kullandı. Jiddo, saldırının İsrail hükümetinin bu ay Al Mayadeen’in web sitesine erişimi engelleme kararı sonrasında geldiğini belirtti. Jiddo, ayrıca öldürülen üçüncü kişinin kanala “katkıda bulunan” biri olduğunu ifade etti.

AMAÇ MEDYAYI SUSTURMAK

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 2 gazetecinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı kınadı. Mikati, “Bu saldırı, İsrail’in suçlarında sınır olmadığını ve amacının İsrail’in suçlarını ve saldırılarını ifşa eden medyayı susturmak olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Al Mayadeen ailesine ve hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

Haber alma hakkı için!

Dünya genelinden profesyonel gazeteciler, foto muhabirleri, kameramanlar ve basın dernekleri; İspanyol ve Filistinli gazetecilerin girişimiyle “Gazze’de ateşkes ve İsrail ile Filistin’den haber verme hakkının garanti edilmesi” için imza kampanyası başlattı. #DerechoAInfomarPalestinaIsrael adıyla internette başlatılan ve 22 Kasım’da Madrid’de düzenlenecek basın toplantısıyla tanıtımı yapılacak kampanyaya şimdiden dünyanın farklı yerlerinden binden fazla gazeteci ile 45’e yakın basın derneği imza attı. Filistinli ve İspanyol gazetecilerin başlattığı girişimle “Gazze’deki bombalamaların derhal durdurulması ve ateşkes ilan edilmesi” çağrısında bulunularak, Filistin ve İsrail’de özgürce haber yapma hakkı da vurgulandı.

62 meslektaşımız öldürüldü

Filistin resmi ajansı WAFA İsrail’in, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 6’sı kadın olmak üzere toplam 62 gazeteciyi öldürdüğünü açıkladı.

BU SON VİDEO OLACAK

Katil İsrail devleti en son Gazze’nin orta kesimindeki El-Beric Mülteci Kampı ve kuzeyindeki Beyt Lahiya bölgesinde kadın gazeteciler Ala Tahir el-Hasanat ile Ayat Haddura’yı öldürdü. Vefat etmeden önce muhabiri olduğu “Alghad” televizyon kanalına görüntülü bağlanarak gelişmeleri aktaran kadın gazeteci Ayat Haddura, “Bu son video olacak” demişti. “Ayn Medya” foto muhabiri İbrahim Lafi ise henüz 22 yaşında İsrail saldırılarında yaşamını yitiren en genç gazetecilerden oldu. Lafi’nin 22 yaşına gireceği doğum gününden birkaç gün önce yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Konuşup serbest bırakmışlar!

İsrail’in Gazze Şeridi sınırında yer alan Sderot kentinde görev yapan TRT Haber sunucusu Fuat Kozluklu başta olmak üzere bölgedeki Türk gazetecileri tehdit eden İsrailli serbest bırakıldı. Kozluklu, şikayetinin ardından kendisine verilen soruşturma numarasıyla dosyaya baktığında, tehdit eden kişinin sorgulandığını ve daha sonra kendisiyle CNN Türk muhabiri Serdar Er’e 15 gün boyunca hiçbir şekilde temas kurmamak şartıyla serbest bırakıldığını söyledi.



#İsrail
#Soykırım
#gazeteci
5 ay önce