|

İsrail 40 yaş engelini kaldırdı

İsrail, haftalardır Mescid-i Aksa'da uyguladığı 40 yaş sınırını bu hafta kaldırdığını duyurdu. Aksa'ya girişlere yaş sınırlamasının kaldırılmasının, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün Almanya'da yaptığı görüşmenin ardından gelmesi dikkati çekti.

Yeni Şafak
10:48 - 23/10/2015 Cuma
Güncelleme: 12:00 - 23/10/2015 Cuma
AA

İsrail polisi haftalar sonra ilk kez Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyen Filistinlilere yaş sınırlaması getirilmeyeceğini açıkladı. İsrail polis sözcüsü Luba Samiri, Cuma namazı için Aksa'ya gelen Müslümanların girişine bir sınırlama getirilmeyeceğini söyledi.


Öte yandan, Batı Şeria ve Gazze'de yaşayan Filistinlilerin Kudüs'e girişleri yasak olduğu için Aksa'ya gelemiyorlar.





Aksa'ya girişlere yaş sınırlamasının kaldırılmasının, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dün Almanya'da yaptığı görüşmenin ardından gelmesi dikkati çekti. Kerry'nin bugün de Ürdün'ün başkenti Amman'da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Ürdün Kralı Abdullah'la bir araya gelmesi bekleniyor.



Eylül ayından itibaren İsrail'in Aksa'ya girişlere getirdiği 40 yaş sınırlaması ve İsrail polisi ile Yahudi yerleşimcilerin Harem-i Şerif'e yönelik baskınları nedeniyle gerginlik yaşanıyor.



İsrail polisi Aksa'ya düzenlediği baskınlarda mescidin içine postallarıyla girmiş ve çatısına çıkarak cemaatin üzerine gözyaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi yağdırmıştı. Aksa'ya yönelik ihlallere tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında sık sık çatışma çıkarken, İsrailli sivil ve askerlerin Ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 50'yi aşmış durumda. Olaylarda 10 İsrailli Yahudi de hayatını kaybetti.








#mescidi aksa
#netanyahu
8 yıl önce