|

İsrail-İran hattında gerilim yükseliyor

Suriye’de önceki gün İran hedeflerini vuran bir İsrail uçağının düşürülmesinden sonra sert mesajlar geldi. Lübnan’da İran destekli Hizbullah, bölgedeki denklemin değiştiğini söyledi. İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami de “Sadece İsrail’in değil, ABD’nin de bölgedeki tüm üslerini yok edecek durumdayız” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 12/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:59 - 11/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Suriye önceki gün İran hedeflerini vuran bir İsrail uçağının düşürdü.
​Suriye önceki gün İran hedeflerini vuran bir İsrail uçağının düşürdü.

Lübnan merkezli Hizbullah hareketi, önceki gün Suriye hava savunma sistemleri tarafından düşürülen İsrail F-16’sının ardından bölgedeki denklemin tamamen değiştiğini açıkladı. Hizbullah, İsrail’in Suriye ve Lübnan’ın egemenliğini ihlal eden girişimleri "artık cevapsız kalmayacak” dedi. Tahran ise uçağın vurulmasıyla net mesajın verildiğine işaret etti.

İsrail’in Suriye’deki İran hedeflerine saldırı düzenlemesi ve bir F-16 uçağının bu saldırılar sırasında düşürülmesiyle tırmanan gerginliğin ardından İran destekli Hizbullah hareketinden, “Bölgede denklemler değişti” açıklaması geldi. Hizbullah’tan yapılan resmi açıklamada, İsrail’in Suriye’deki İran hedeflerini vurması sert bir dille kınanırken, “Bugünkü gelişmeler, eski dengelerin kesin olarak sona erdiğinin bir göstergesidir” ifadeleri kullanılarak, “yeni bir stratejik safhaya geçildiği” belirtildi. İran ise İsrail F-16’sının düşürülüşünün “net mesaj” olduğunu kaydetti.

Tahran’dan da İsrail’e yönelik tehdit mesajları geldi. İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, İsrail ve ABD’yi sert ifadelerle hedef aldı. Selami, “Bugün bulunduğumuz bu noktadan, sadece İsrail’in değil, ABD’nin de bölgedeki tüm üslerini yok edecek durumdayız” dedi. İran Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüsein Hüseyni, Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, İsrail jetinin düşürülmesinin açık bir mesaj olduğunu kaydetti. İsrail’in Suriye içinde saldırılar düzenlediği günlerin geride kaldığını belirten Hüseyni, “Herhangi bir yeni İsrail saldırısı engellenecek. İran, İsrail’in saldırılarına karşı Suriye’nin yanında” ifadelerini kullandı.

KUZEY SINIRINDA YENİ HAMLE

Hizbullah ve Tahran’dan gelen sert açıklamalara karşılık, İsrail’in kuzey sınırındaki hava savunma sistemini güçlendirme kararı aldığı bildirildi. İsrail’in “Reshet 14” kanalında yer alan habere göre, kuzey sınırında yaşanan gelişmeler nedeniyle İsrail ordusu, bölgede hava savunma sistemini güçlendirme kararı aldı.

PUTİN’DEN İSTEDİĞİNİ ALAMADI

Haberde ayrıca kuzey sınırındaki durumun normale yakın seyrettiği, bölge halkının İran’ın sınır hattındaki varlığının ve dengelerin değiştiğinin farkında olduğu belirtildi.

Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştiği bildirildi. İkilinin görüşmesinde, İsrail Hava Kuvvetleri’nin Suriye’deki hedeflere yönelik düzenlediği saldırılarla ilgili durumu ele aldıkları duyuruldu. Kremlin basın dairesinden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Rus tarafı, bölgedeki çatışmanın herkes için tehlike oluşturacak şekilde yeniden alevlenmesine neden olabilecek her türlü adımlardan kaçınmaktan yana olduğunu vurguladı” sözlerine yer verildi.

  • İsrail’in safında
  • İsrail-Suriye sınırında yaşanan gerginliğin ardından Beyaz Saray’dan İsrail’e destek açıklaması geldi. Beyaz Saray Basın Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, “İsrail, ABD’nin sadık bir müttefikidir ve İran’ın desteklediği Suriye’ye ve Suriye’nin güneyindeki milislere karşı kendini koruma hakkını destekliyoruz” ifadesine yer verildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Adrian Rankine-Galloway de önceki gün yaptığı açıklamada, “İsrail, bölgede en yakın güvenlik ortağımızdır. İsrail’in topraklarına yönelik tehditlere karşı kendini koruma hakkını destekliyoruz” şeklinde konuşmuştu.
#Hüseyin Selami
#Lübnan
#​Suriye
#İsrail
6 yıl önce