|

İsrail Savunma Bakanı Liberman istifa etti

İsrail Savunma Bakanı Lieberman'ın istifa ettiği açıklandı. İsrail, geçtiğimiz gün Gazze'ye bomba yağdırmış, Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları ise, İsrail'in beklemediği bir karşılık vererek İsrail hava savunma sistemini çökertmişti. Liberman, Gazze'de ateşkes ilan edilmesine tepki göstererek istifa etti: "Hamas'a teslim olduk, bu ateşkesin başka bir anlamı yok" dedi.

Yeni Şafak
14:16 - 14/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 14:35 - 14/11/2018 Çarşamba
Reuters
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman.
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın istifa ettiği açıklandı.

İstifa olayının arkasında İsrail'in 'Demir Kubbesi'nin adeta kevgire dönmesi ve ülkenin bazı kentlerinin rahatlıkla vurulması üzerine gösterilen tepkilerin olduğunu kaydediliyor.

Liberman: Teslim olduk ateşkesin başka bir anlamı yok


İsrail'in Gazze'den atılan füzeleri gerekçe göstererek düzenlediği hava saldırısının ardından alınan ateşkes kararına tepki gösteren Liberman, "Dün teröre teslim olduk. Bu ateşkesin başka bir anlamı yok. Şu an devlet olarak yaptığımız şey, ulusal güvenliğimize uzun vadede zarar verecek bir bedel pahasına kısa vadeli sükunet satın almak" ifadelerini kullandı.

Netanyahu ile Liberman arasında fikir ayrılığı

Liberman'ın Gazze'ye yönelik sık sık saldırma isteği ile Netanyahu'nun buna izin vermemesi, istifanın nedenleri arasında gösteriliyor.


  • İsrail geçtiğimiz gece Gazze'ye bomba yağdırdı. Hamas'ın askeri kolu Kassam Tugayları ise, İsrail'in beklemediği bir karşılık verdi. Kassam askerleri, roketleriyle İsrail'in sürekli övündüğü hava savunma sistemi 'Demir Kubbe'nin zaafiyetini tespit ederek başarısızlığa uğratmıştı.

Demir Kubbe nedir?

'İron dome' yani Demir Kubbe, İsrail'in hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemine deniyor.

Demir Kubbe'nin 27 Eylül’deki Gazze-İsrail geriliminde başarı oranının yüzde 57 olduğu ancak önceki akşam yaşanan gelişmelerle birlikte başarı oranının yüzde 30'lara düştüğü belirtilmişti.

Avigdor Liberman kimdir?

Avigdor Liberman 2009 yılında İsrail Dışişleri bakanı oldu. Şubat 2009'daki seçimlerin ardından Netanyahu'nun kabinesinde dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı olarak yer aldı. 14 Aralık 2012 tarihinde, kendisi hakkında çıkan yolsuzluk suçlamaları üzerine istifa etti.

2013 senesinde tekrar dışişleri bakanı olan Liberman ve 2015'te kurulan yeni hükümette yer almamış ancak 2016 yılında yapılan kabine revizyonu ile İsrail Savunma Bakanı olmuştu.

#İsrail
#Demir Kubbe
5 yıl önce
default-profile-img