|

İsrail seçmeni değişim istiyor

İsrailli seçmenler sandık başına giderken, sol eğilimli İsrailliler ülke yönetiminden memnuniyetsizliklerini belirterek, "değişim" istediklerini vurguladılar. -Seçmen Offer: "Filistin meselesi ve ekonomi konusunda Netanyahu hükümetinin yaklaşımını tamamen yanlış buluyorum. Bu politikaların hızlı biçimde değiştirilmesi gerekiyor"

Yeni Şafak
12:39 - 17/03/2015 Salı
Güncelleme: 10:43 - 17/03/2015 Salı
AA
İsrail'de yaklaşık 6 milyon seçmen bugün saat 07.00 itibariyle sandık başına gitti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun politikalarına sert biçimde karşı çıkan muhalefet lideri solcu-liberal İzak Herzog, özellikle ekonomi ve Filistin meselelerinde ülkenin başarısız olduğunu savunuyor. Bugün oy kullan solcu seçmen de ülkenin gidişatından şikayetçi.


Oy kullanmasının ardından konuşan seçmen Yaron Reichsfeld, bu seçimlerden yeni bir hükümet çıkmasını ümit ettiğini belirterek, "Şu andaki durum yeni bir hükümetin çıkacağı yönünde. Halkta Netanyahu’nun partisi Likut’a karşı çok tepki var. Bunca yılın ardından insanlar artık değişim istiyor" ifadelerini kullandı.


"Halkın, Herzog liderliğindeki sol eğilimli "Siyonist Birlik"e oy vererek iktidara taşımasını ümit ediyorum" diye konuşan Reichsfeld, "Eğer Herzog iktidara gelirse çok daha ılımlı bir hükümet olacaktır. Filistin meselesinde ve dünyayla olan ilişkilerde daha yumuşak bir tutum sergilenecektir" dedi.


Reichsfeld, ülkenin içindeki maddi sıkıntılara da değinerek, şu ifadelere yer verdi:


"Aynı zamanda İsrail’deki mevcut ekonomik durum pek iyi değil. İnsanlar ekonomik olarak sıkıntıda. Emlak fiyatları çok yüksek. Bu seçim İsrail’in uluslararası ilişkilerinden ziyade, kendi iç ekonomisi ile alakalı. İnsanlar ev alabilmek, kaliteli eğitim imkanlarına kavuşmak ve refah içerisinde yaşamak istiyorlar. Bunun için değişim istiyoruz."


Bir başka seçmen Offer Rosenberg (43) de İsrail seçim sonuçlarından yana pek umutlu değil.


"Anket sonuçları ülke yönetiminde radikal bir değişimin olacağını yansıtmıyor" diyen Rosenberg, "Ben oyumu sol kanattan yana kullandım. Filistin meselesi ve ekonomi konusunda Netanyahu hükümetinin yaklaşımını tamamen yanlış buluyorum. Bu politikaların hızlı biçimde değiştirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.


Artık emekli olmak üzere olduğunu ifade eden sol eğilimli seçmen Tikva M. (60) ise "Önümüzdeki seçimler neticesinde İsrail'in dünya ile ilişkilerinin ve ekonomisinin daha iyi olmasını temenni ediyorum" açıklamasını yaptı.


 Tikva M., "İnsanların ekonomik durumu kötüye gidiyor. Umarım bu seçimlerde sol yanlısı bir hükümet kurulur ve her şey İsrail için daha iyiye gider" değerlendirmesinde bulundu.


Yaklaşık 6 milyon seçmenin bulunduğu ülkede erken seçim kararı alınmasının ardından halk, 21 ay sonra yeniden sandık başına gidiyor. 


Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de nispi temsil sistemi uygulanıyor. Seçmenler, herhangi bir adaya değil 120 ismin bulunduğu parti listesine oy veriyor.


Her partinin seçimde aldığı oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Buna göre, bir parti yüzde 10 oy alırsa, mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. Partilerin, Knesset'e girebilmesi için seçim barajını aşması gerekiyor.
#İsrail
#sol eğilim
#seçmen
#değişim
9 yıl önce