|

'İsrail'in tehditleri BMGK kararının ihlalidir'

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'ın ev sahipliğinde, Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Hariri'nin katılımıyla gerçekleşen zirvenin bildirisinde "Liderler, İsrail'in tehditlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı 1701 numaralı kararın açık bir ihlali olduğunu ifade etmiştir" ifadelerine yer verdi.

Yeni Şafak
18:17 - 6/02/2018 Salı
Güncelleme: 18:23 - 6/02/2018 Salı
AA
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'ın ev sahipliğinde, Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Hariri'nin katılımıyla gerçekleşen zirve
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'ın ev sahipliğinde, Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Hariri'nin katılımıyla gerçekleşen zirve

Lübnanlı liderler, İsrail'in petrol ve doğalgaz sahalarına yönelik hak iddiasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir ihlali olduğunu söyledi.

Başkent Beyrut'taki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Mişel Avn ev sahipliğinde, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri'nin katılımı ile gerçekleşen üçlü zirvenin ardından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in tehditleri BMGK kararının ihlalidir." ifadelerine yer verildi.

Liderlerin görüşmesinde, "ülkede yaşanan son siyasi gelişmeler ile Lübnan'ın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne yönelik İsrail tehdidi konularının ele alındığı" kaydedilirken, "Lübnan, güney sınırında İsrail tarafından mavi hattın bazı bölgelerinde inşa edilecek duvar meselesini tartışmalı olarak nitelemektedir." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın petrol ve doğalgaz arama sahası olarak ilan edilen münhasır ekonomik bölgede bulunan 9. blok'a yönelik hak iddası" eleştirilirken, "Lübnan'ın bu bölgede arama, çıkarma ve keşif faaliyetlerine devam edeceği" vurgulandı.

"İsrail'in tehditleri BMGK kararının ihlalidir"

İsrail'in Lübnan sınırındaki faaliyetlerine yer verilen açıklamada, "Liderler, İsrail'in tehditlerinin BMGK'nın aldığı 1701 numaralı kararının açık bir ihlali olduğunu ifade etmiştir. Ayrıca liderler, bu durumun, Ağustos 2006'da alınan ve sınır güvenliğini içeren uluslararası kararın uygulanmasına da doğrudan bir tehdit olduğu konusundaki fikirlerini beyan etmiştir." ifadesi kullanıldı.

Açıklamanın devamında "Liderler, İsrail'in Lübnan sınırında inşa edeceği duvar ile petrol ve doğalgaz bölgelerindeki potansiyel tacizlerini engellemek adına bölgesel ve uluslararası seviyede çeşitli girişimlerde bulunacaklar. Bu bağlamda yarın olağanüstü toplanacak Yüksek Savunma Konseyi'nde İsrail'in saldırganlığını engellemek için gerekli ciddi önlemler konusu ele alınacak." bilgisi paylaşıldı.

Görüşmede 6 Mayıs'ta gerçekleşecek genel seçimlerin de ele alındığı kaydedilirken, yeni seçim yasası temelinde seçimlerin gerçekleştirileceği belirtilerek, mümkün olan en kısa sürede 2018 bütçesinin de onaylanması gerektiği konusunda anlaşıldığı bildirildi.

Zirvenin ardından Meclis Başkanı Berri ve Başbakan Hariri basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda toplantının verimli geçtiğini söyledi.

Başbakan Hariri, liderler arasındaki görüş ayrılıklarına neden olan konuların çözüme kavuşturulduğunu belirterek, "Yaklaşan günlerde aramızdaki iş birliğini göreceksiniz. Hükümet çalışmaları, yasama faaliyetleri ve yaklaşan uluslararası konferanslara odaklanacağız." dedi.

Liberman'ın sözleri

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, 31 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Lübnan'ın başlatmış olduğu petrol ve doğalgaz arama sürecini "çok kışkırtıcı" olarak nitelemişti.

Uluslararası firmalara, Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arama sürecine katılmama çağrısı yapan Liberman, "Lübnan'ın petrol ve doğalgaz arayacağı 9. blok, İsrail'indir." ifadesini kullanmıştı.

Lübnan'ın doğalgaz ve petrol arama süreci

Lübnan Bakanlar Kurulu 4 Ocak 2017'de onayladığı iki kararla doğalgaz araması yapacak şirketler için lisanslama sürecini başlattı. Lübnan Enerji ve Su Kaynakları Bakanlığı, 26 Ocak 2017'de teklif verme sürecine katılma şartlarını, tekliflerin değerlendirilmesinde kullanılacak kriterleri, Arama ve Üretim Anlaşması (EPA) modelini ve İhale Protokolünü (TP) açıkladı.

Petrol İdaresi tarafından Lübnan deniz sahasında belirlenen 10 arama bölgesinden 5'i için teklif verme süreci 15 Eylül 2017'ye kadar devam etti ve aralık ayı içinde EPA'lar imzalandı.

Lübnan hükümeti Aralık 2017'de, Fransa'nın Total, İtalya'nın ENI ve Rusya'nın Novatek şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma, Lübnan’ın deniz sahasında belirlenen 10 deniz blokunun kuzeyindeki 4. blok ve güneyindeki 9. blok için petrol arama ve çıkarma izni verdi.

Yetkililer, Lübnan’ın deniz sahasında doğalgaz rezervinin 96 trilyon metreküp, petrol rezervinin ise yıllık 865 milyon varil olduğunu tahmin ediyor.

İsrail ile Lübnan arasında deniz sahası anlaşmazlığı

Lübnan ve İsrail arasında, yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı sürüyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor.

İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün, İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.

#Lübnan
#Mişel Avn
6 yıl önce