|

Japon hükümetinden ilginç yöntem: Tokyo’yu terk edene 140 bin lira

Japon hükümeti insanları Tokyo'nun dışında yaşamaya ikna etmek için yeni bir yöntem denemeyi düşünüyor. Japon ulusal yayın kurumu NHK tarafından yayınlanan raporda hükümetin, önümüzdeki yıldan itibaren Tokyo’nun 23 bölgesi dışında iş bulup oraya yerleşmeye karar veren kişilere 3 milyon Yen (140 bin lira) ödemeyi planladığı ifade edildi.

Yeni Şafak
09:54 - 27/11/2018 Salı
Güncelleme: 10:33 - 27/11/2018 Salı
Diğer
Tokyo.
Tokyo.

Tokyo ve başkenti çevreleyen metropol bölgesi toplam 38 milyon nüfusuyla uzun zamandır oldukça popüler durumda. 2 bin 200 kilometre kare gibi küçük denebilecek bir alana kurulu Tokyo, her yeni gün ülkenin her yönünden göç almaya devam ediyor.

NHK’ye göre, son 22 yıldır Tokyo’ya taşınanların sayısı, Tokyo’dan ayrılanların sayısından saha fazla. Japonya’daki her üç kişiden biri Tokyo bölgesinde yaşıyor.

Japonya’nın toplam nüfusu azalsa da bu bölgenin nüfusu artmaya devam ediyor. Bu da diğer şehirlerin nüfusunun daha da azalması anlamına geliyor.

  • Daha önce konuyla ilgili radikal çözümler üretmeye çalışan Japonya hükümeti, şimdi de daha önce duyulmamış bir projeye imza atıyor. Tokyo'da yaşamakta olan herhangi bir vatandaşa, ülkenin istediği bir başka şehrinde yaşaması karşılığında 3 milyon yen (26 bin dolar) ödül verilecek. Yani 140 bin lira. Herhangi bir şehir kısıtlaması olmasa da hükümet, ülkenin kuzeyindeki Sendai ve Sapporo şehirlerine göç edilmesini öneriyor.

Japon hükumeti onlarca yıldır insanları başkentten uzak tutmaya ve nüfusu azalan bölgeleri yeniden canlandırmaya çalışıyor. “Bölgelerin yeniden canlandırılması” adlı program dahilinde bazı yerel yönetimler şirketlerin Tokyo bölgesini terk etmesi için vergi indirimine gidiyor. Diğer bölgelerde ise taşınma masrafları yerel yönetim tarafından karşılanıyor.

Japonya hükümeti, yaptığı nüfus araştırmasıyla şu an 127 milyon olan nüfusun, 2065 yılında 88 milyona inmesini beklediklerini açıkladı. Bu proje dahilinde Tokyo'nun daha yaşanılabilir olması için de önemli bir adım atılmış oldu.

#Tokyo
#Japonya
#Japon hükümeti
#Tokyo'yu terk etme
5 yıl önce