|

Japonya uçak gürültüsü nedeniyle tazminat ödeyecek

Japonya'nın Okinawa eyaletine bağlı Ginowan şehrinde bulunan ABD askeri üssünden kalkan uçakların çıkardığı gürültüden rahatsız olan halk mahekemeye başvurdu. Halkın şikayetini haklı bulan mahkeme Japon hükümetini 22 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti.

Yeni Şafak
13:56 - 17/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:00 - 17/11/2016 Perşembe
AA

Japonya'nın Okinawa eyaletine bağlı Ginowan şehrinde bulunan ABD'nin Futenma Hava Üssü çevresinde yaşayan halkın açtığı davalar sonuçlandı.



Yaklaşık 3 bin 400 kişinin, günlük hayatları ve sağlıklarının altüst olmasına yol açtığı ve sürekli uçak kazası korkusuyla yaşamalarına neden olduğu gerekçesiyle açtığı davalarda hükümet, toplam 22 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.



Fukuoka Yüksek Mahkemesi, 2010'da da benzer şikayetlerle açılan davaları 3 milyon 380 bin dolar tazminat ödeme cezasıyla sonuçlandırmıştı.



Geçen yıl haziran ayında da Naha Bölge Mahkemesi, Tokyo hükümetini 7 milyon dolar tazminat cezası ödemeye mahkum etmişti.



Hava üssü Henoko'ya taşınabilir

Bu arada Tokyo yönetimi, üssü taşımak amacıyla ABD'yle görüşmelerini sürdürüyor.



Hükümet, Futenma'yı Okinawa'nın daha az kalabalık bölgesi Nago şehir sahilindeki Henoko Burnu'na taşımayı planlıyor.



ABD askerlerinden duydukları rahatsızlığı her fırsatta dile getiren Okinawalılar ise eyalette bulunan tüm askerlerin gönderilmesini talep ediyor.



Okinawa'nın başkenti Naha'da ABD üslerini protesto etmek için haziran ayında düzenlenen gösteriye yaklaşık 65 bin kişi katılmıştı. ABD üssünde görevli bir inşaat işçisinin nisan ayında genç bir kadına tecavüz edip öldürmesini protesto etmek için siyah giyinen göstericiler, ABD askerlerinin adayı terk etmesi ve üslerin adanın güneybatısında yerleşimin az olduğu bölgelere taşınması için slogan atmıştı.



Okinawa'da ABD'ye ait 32 üs bulunuyor. Askeri üsler, adanın yüz ölçümünün yüzde 25'ini kaplıyor. ABD'nin Okinawa'da 18 bin 600, ülke genelinde de yaklaşık 50 bin askeri görev yapıyor.


#Japonya
#Halk
#ABD askeri üssü
#Tazminat
#Dava
7 yıl önce