|

Joe Biden: Direkt Rus ekonomisini hedef alan yaptırımlar yapacağım

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Biden, "Rusya'nın iki büyük finans şirketine yaptırım uyguluyoruz. Yaptırımlarımız artacak." dedi. "Rusya artık Batı pazarında ticaret yapamayacak. Batı'dan borç alamayacak. Borçlarını ödemek zorunda kalacak." ifadelerini kullanan Biden, "Direkt Rus ekonomisini hedef alan yaptırımlar yapacağım." diye konuştu.

22:23 - 22/02/2022 Salı
Güncelleme: 23:38 - 22/02/2022 Salı
Yeni Şafak
​ABD Başkanı Joe Biden
​ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna krizine ilişkin yeni bir basın toplantısı düzenledi.

Direkt Rus ekonomisini hedef alan yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklayan Biden,
"Ortaklarımızla işbirliği içerisinde belirledik. İki finans kurumuna, Rusya Ticaret ve Kalkınma Bankası'na ve bir askeri bankaya yaptırım uyguluyoruz. Rusya'nın devlet borcuyla ilgili olarak Batı'dan finansmanını durduruyoruz. Rusya artık Batı pazarında ticaret yapamayacak. Batı'dan borç alamayacak. Borçlarını ödemek zorunda kalacak."
dedi.

"RUSYA BEDEL ÖDEYECEK"

"Yarından başlayarak aynı zamanda Rusya'daki bazı elit aile üyelerine karşı yaptırımlar uygulamaya başlayacağız. Almanya ile birlikte çalıştık. Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin ileriye gitmeyeceğinde mutabık kaldık. Rusya bedel ödeyecek. Yaptırımlar artacak."
ifadesini kullanan Biden, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Rusya, Belarus'tan güçlerini çekmeyeceğini söyledi. Ben de halihazırda Litvanya, Letonya ve Estonya'da birliklerin artırılmasına karar verdim. Biz kesinlikle savaşa girmek niyetinde değiliz ama ABD müttefikleriyle birlikte her bir karışı savunacaktır.
Umarım Rusya, Ukrayna'ya bir saldırıda bulunmaz. Umarım ben yanılırım. Kiev dahil olmak üzere buraya kadar gitmez ve ilerlemez. Halihazırda Ukrayna çevresinde 100 binden fazla Rus askeri bulunmakta. Kuzeyden saldırı planlıyor olabilir, füzelerle aynı şekilde. Rus donanma gemileri şu anda Karadeniz'de. Füzeler ve deniz altlarıyla hareket etmekte, tıbbi ekipman sınıra yığılmakta."



"KAN DÖKÜLMESİNİ ARZULAMIYORUZ"

Biden açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Biz kan dökülmesine ihtiyaç duymuyoruz. Sayın ABD Dışişleri Bakanı bunlardan bahsetmişti. Askeri provokasyonların arttığını görüyoruz. BM Güvenlik Konseyi de bu konuda toplandı. Şu anda sözde bağımsız halk cumhuriyetleri Rusya tarafından tanınmış durumda. Bu uluslararası hukukun açık ihlal edilmesi anlamına geliyor.

Putin, parlamentosundan izin almaya çalışıyor. Bahaneler bulmaya çalışıyor. Bunların hiçbir gerekçesi olamaz. Rusya'nın Ukrayna'ya yaptığı saldırılar önemli tehlike arz ediyor. Bunun sorumluluğu tamamen Rusya'ya aittir. Biz yanıt verirken elimizdeki tüm araçları kullanmak istiyoruz. Özgürlüğün savunması kendi memleketimizde de bedelleri olan konudur. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Sağlam adımlar atacağız. Yaptırımlarımızın Rusya ekonomisine olmasına, halkın üzerinde olmamasına çalışacağız.

Temel petrol üreticileri ile çalışıyoruz. Amerikan halkı üzerinde en aza inmesini istiyorum. Attığımız her adımda ABD olarak müttefiklerimizle birlik içinde hareket ettiğimizi göstermeye çalıştık. Rus saldırılarına karşı birlik içinde hareket ediyoruz. NATO ittifakında birlik içindeyiz. Rusya'nın küresel istikrar ve barışa yönelttiği tehlikenin farkındayız.

"UKRAYNA'NIN VAROLMA HAKKINA DOĞRUDAN SALDIRI"

Bütün dünya Putin'in çarpıtılmış tarih anlatısını dinledi. Detaylarına girmeyeceğim Putin'in sözleriyle ilgili. Gerçek bir diyalog test etme niyetinde değil. Ukrayna'nın varolma hakkına doğrudan saldırdı. Bugün NATO üyesi olmaya çalışan devletlere saldırı yürütmüş oldu. Rusya burada saldırgan tutumu gösteren ülkedir. Zorlukların, sınamaların farkındayız. Milyonlarca insanın etkilenmesi sözkonusu eğer tahliye edilmek durumunda kalırsa. ABD ve müttefikler diplomasiye açıklar. Tabii ki Rusya'yı söylemlerine göre değil icraatlerine göre değerlendireceğiz.

Konu ilerledikçe, gelişmeler kaydedildikçe daha fazla açıklamalarda bulunacağım. Şimdilik dinlediğiniz için çok teşekkürler."


#Joe Biden
#ABD
#Rusya
#Ukrayna
2 yıl önce