|

Kanada’da orman yangını: 10 bin tahliye

Kanada'nın British Columbia eyaletindeki yangın nedeniyle 10 bin kişi bölgeden tahliye edildi. Bin 260 itfaiye erinin söndürme çalışmalarına katıldığı yangını kontrol altına almak için 46 milyon dolar harcandı. Şimdiye kadar 155 kilometrekarelik alan yandı.

Yeni Şafak
19:13 - 10/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 19:33 - 10/07/2017 Pazartesi
AA
Kanada’da orman yangını: 10 bin tahliye
Kanada’da orman yangını: 10 bin tahliye

Kanada’nın British Columbia eyaletinde geçen hafta başlayan ve kontrol altına alınamayan orman yangınında şimdiye kadar 10 bin kişi bölgeden tahliye edildi, söndürme çalışmaları için 46 milyon dolar harcandı.

Eyaletin Ashcroft, Cache Creek, 100 Mile House, 105 Mile House, 108 Mile House and 150 Mile House bölgelerinde 300 ayrı noktada etkili olan orman yangınında, 10 bin kişi evlerinden tahliye edildi. Tahliye edilenlerin çevre kentlerdeki merkezlere taşınma işlemleri devam ediyor.

Yangın söndürme çalışmalarına bin 260 itfaiye erinin yanı sıra askerler katılıyor. Yangın söndürme helikopterleri ve yüzlerce ağır teçhizatın kullanıldığı çalışmaların arka planında ise 600 kişilik bir ekip yer alıyor.

Bölgedeki 6 otoyol da trafiğe kapatıldı

Cache Creek Belediye Başkanı John Ranta, Ashcroft ve Cache Creek arasında etkili olan yangının, bölgedeki bir havaalanının iki hangarını, en az beş ev, 30 römork ve onlarca binayı tahrip ettiğini söyledi. Yangın nedeniyle bölgedeki 6 otoyol da trafiğe kapatıldı.

British Columbia Eyaleti Orman Yangınları Servisi Sözcüsü Kevin Skrepnek, yangınla mücadele çalışmalarında şimdiye kadar 46 milyon dolar harcadıklarını açıkladı.

Skrepnek, bölgede halka açık tüm park ve mesire yerlerinin kapatıldığını belirterek halktan yangına neden olabilecek her türlü eylemden uzak durmasını ve güvenliği ilk planda tutmasını istedi.

Yangının etkili olduğu alan hakkında tam bilgi verilmezken, yaklaşık 155 kilometrekarelik bir alandaki ağaçların ve evlerin tamamen yandığı varsayılıyor.

100 milyon dolarlık acil yardım paketi

Belediye Başkanı John Ranta, 100 Mile House, Cache Creek ve Williams Lake havaalanı yakınlarında çıkan üç büyük yangının, 14 ila 20 kilometrekarede etkili olduğu kaydetti.

British Columbia Eyalet Başbakanı Christy Clark, orman yangınlarından mağdur olanların tahliyesiyle söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere ilk etapta 100 milyon dolarlık acil yardımın gönderildiğini açıkladı.

Başbakan Clark, bölge sakinlerinin güvenli şekilde tahliyesi ve yangının söndürülmesi için gerekenin yapıldığını kaydetti. Başbakan Clark, yangın mağduru olarak kaydı yapılanlara derhal 600 dolar ödeme yapılacağını ifade etti.

Öte yandan Kanada Kızılhaçı, bölgedeki mağdurlar için ülke genelinde yardım kampanyası başlattı.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da yangının söndürülmesi ve etkilenenlerin mağduriyetinin giderilmesi için federal yardımların yapılacağını duyurdu.

#British Columbia
#Kanada
#Kanada’da orman yangını
7 yıl önce