|

Kara parayla uçak yakıtı

Uluslararası yaptırımlar listesinde yer alan üç Suriyeli şirketin, Panama merkezli hukuk şirketi Mossack Fonseca'nın hizmetlerini kullanarak Esed rejiminin sürdürdüğü savaşı finanse ettiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 22:43 - 5/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Belgelerde adı gelen Pangates International, Maxima Middle East Trading, Morgan Additives Manufacturing şirketleri, Esed rejiminin savaş uçaklarının yakıtları da dahil uçak yakıtı sağladıkları gerekçesiyle uluslararası yatırım uygulanan şirketler arasında yer alıyordu. Şirketin yaptırımların açıklanmasından 9 ay sonra Panama'da faaliyete geçtiği öğrenildi.







Pangates, Suriye hükümetine yakın, Şam merkezli Abdulkarim gruba ait bir şirket. Panama belgelerinde, Esed'in milyarder kuzeni Rami Mahluf'un da Panama'da kayıtlı şirketleri olduğu bildirilmişti.



Off-shore'la seçime girdi






Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in iş adamları Frederic Chatillon ve eski muhasebe sorumlusu Nicolas Crochet aracılığıyla hukuk şirketi Mossack Fonseca'ya Asya ve Karayiplerde şirketler kurdurduğu ve böylelikle vergiden kaçırılan gelirlerin seçim kampanyalarının finansmanı için kullanıldığı belirlendi. Chatillon'un, Hong Kong, Singapur, Britanya Virjin Adaları ve Panama'da kurulan paravan şirketler aracılığıyla off-shore trafiğiyle parayı ülke dışına kaçırdığı ve Fransa'daki kara para aklama sisteminden kurtulmak için naylon fatura kullandığı ortaya çıktı.




#Uluslararası yaptırımlar
#Panama
#Mossack Fonseca
8 yıl önce