|

Karabağ'da Ermeni tahriki

Ermenistan’ın Karabağ’a saldırması üzerine başlayan çatışmada Ağdam ve bazı stratejik bölgeler Azerbaycan ordusunca geri alındı. Ermenistan'ın 6 tank ve 15 topu imha edilirken 100’den fazla askeri etkisiz hale getirildi. Azerbaycan ise 12 askerini şehit verdi, 1 helikopter ve 1 tankı kullanılmaz hale geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 10:57 - 3/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında Ermeni güçleri Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açtı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun Azerbaycan mevzilerine 82 ve 120 milimetrelik havan topları, top ve büyük çaplı silahlarla ateş açtığı bildirildi. Ermenistan güçlerinin sınır bölgelerinde son 24 saatte 127 kez ateş açtığı kaydedildi. Saldırganlığa ateşle karşılık veren Azerbaycan ordusu, Ermenistan ile cephe hattında bazı stratejik tepeler ve yerleşim birimlerini geri aldı, çatışmalarda 12 Azerbaycan askeri şehit oldu.



ARALIKSIZ ATEŞ


Azerbaycan'dan yapılan açıklamaya göre, önceki gece ve dün Ermeni güçleri Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttu. Bunun üzerine sivillerin can güvenliğinin temin edilmesi için Azerbaycan ordusu Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde operasyonlara başladı. Terter ilinin Karağacı köyünde bir evin bahçesine Ermeni güçlerinin attığı top mermisi isabet etti. Evde bir kişinin hayatını kaybettiği, bir kişinin yaralandığı bildirildi. Azerbaycan ordusunun saldırısında kısa sürede Ermeni mevzileri aşılarak stratejik öneme sahip bazı tepeler ve yerleşim birimleri geri alındı. Goranboy ve Naftalan kentleri için tehlike oluşturan Talış köyü etrafındaki tepe ve Seysulan yerleşim birimi Ermeni güçlerinden temizlendi.





YENİ SAVUNMA HATTI


Fuzuli bölgesinde, Horadiz kentinin güvenliği için önemli olan Lele Tepesi de Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Geri alınan bölgelerde savunma hattının oluşturulduğu ve mevzilerin güçlendirildiği belirtildi. Bakanlık, çatışmalarda Ermeni ordusuna ait 6 tank ve 15 topun imha edildiğini, öldürülen veya yaralanan düşman askeri sayısının 100'den fazla olduğunu duyurdu. Açıklamada, Azerbaycan ordusunun da 12 şehit verdiği, 1 Mi-24 helikopterinin düşürüldüğü, 1 tankın ise mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği bildirildi. Açıklamada, “Ateşkesin tekrar ihlali durumunda daha ağır darbelerin vurulacağı" ifade edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise iki ülkeye itidal çağrısında bulunup, 'bir an önce' ateşkese gitmelerini istedi. Bu arada, Ermenistan ordusu son provokasyonunda tarihi bir günü seçti. Silahlı Ermeni grupları 91 yıl önce 31 Mart ile 2 Nisan tarihleri arasında Bakü ve çevresinde 50 bin Azeri'yi Bolşeviklerin desteğiyle katletmişti.



Erdoğan'dan taziye


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerleriyle ilgili taziye dileklerini iletti. Aliyev de, destek ve dayanışma için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkür etti. Ermenistan'ın saldırısıyla ilgili ABD'de konuşan Erdoğan, tablodan Minsk Üçlüsü'nü sorumlu tuttu. Erdoğan, “Eğer Minsk Üçlüsü burada adil bir şekilde, kararlı bir şekilde yürüyüp, netice alacağı adımları atmış olsaydı, bugünlere gelmemiş olurduk. Ama maalesef burada Minsk Üçlüsü'nün zaafları durumu bu noktaya taşımış oldu" dedi.





Rus destekli saldırı


Rusya ve Ermenistan, Rus Su-24 uçağının Türkiye tarafından vurulmasının ardından Kafkasya'da hava sınırlarını güçlendirmek için savunma sistemlerini birleştirdi. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Hovhannisyan, Aralık ayı sonunda yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'da ilan edilen ateşkesin artık var olmadığını söyleyip yaşananların 'savaş' olduğunu ifade etmişti.







#Ermenistan
#Karabağ
#Azerbaycan
#Dağlık Karabağ
8 yıl önce