|

Karakutuda patlama sesi

Sina yarımadasında düşen Rus yolcu uçağının karakutusunda patlama sesi duyulduğu açıklanırken Rusya, terör ihtimali üzerine Mısır’a olan uçuşları durdurdu. Rusya Devlet Başkanı Putin de ülkedeki 45 bin vatandaşının tahliyesi için emir verdi. Rus uzmanlar ise enkazda patlama izi arıyor.

Yeni Şafak
05:00 - 8/11/2015 Pazar
Güncelleme: 04:37 - 8/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda düşen Rus uçağının kara kutularında yapılan incelemeden olayın bir kaza olmadığı uçakta bir patlama meydana geldiği iddia edildi. Soruşturmayı yürüten uzmanlara ulaşan Fransız France 2 televizyonu pilotların konuşmalarının olduğu kayıtta patlama sesi olduğunu bildirdi. 17'si çocuk 224 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü olayın sorumluluğunu üstlenerek uçağı kendilerinin düşürdüğünü açıklamıştı.



TAHLİYE OPERASYONU


Önceki gün İngiltere'nin Mısır'a uçuşları durdurma ve 20 bin vatandaşını tahliye kararının ardından Rusya da aynı yönde karar aldı. Rus haber ajansı Interfax, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov'a dayandırdığı haberinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mısır'a olan tüm uçuşların askıya alınması emrini verdiği belirtildi. Putin, Mısır'da bulunan Rus vatandaşlarının bu ülkeden geri getirilmesi için de bir plan hazırlanmasını istedi. Mısır'da 45 bin Rus vatandaşının şu anda tatilde olduğu açıklandı.







GİZLİ SERVİS ÖNERDİ


Öte yandan Peskov, uçuşların durdurulmasının, Rus yolcu uçağının terör saldırısı sonucu düşürüldüğü anlamına gelmediğini de ileri sürdü. Peskov, “Şu an için hiçbir ihtimal bir diğerinden daha yüksek değil. Henüz uçağın terör saldırısı sonucunda düştüğüne işaret eden bir veri yok” dedi. Rusya'nın iç güvenlik servisi FSB'nin Direktörü Aleksandr Bortnikov, Rus yolcu uçağının düşüş nedeni belirlenene kadar Rusya'dan Mısır'a uçuşların geçici olarak durdurulmasını önermişti. Kahire'nin, Rus soruşturmacıların uçak enkazının her parçasına ulaşmasını sağladığını belirten Bortnikov ayrıca, parçaların bütünüyle objektif bir biçimde incelenmesi gerektiğini söylemişti.



Patlayıcı izi aranacak






Mısır'a tüm uçuşlar iptal edilirken Rusya Acil Durumlar Bakanı Vladimir Puçkov da uçakta patlayıcı izi olabilecek tüm bölümlerinden örnekler alınarak incelenmek üzere Moskova'ya getirildiğini söyledi. Puçkov, ''Eğer patlayıcı izi varsa, bunu mutlaka buluruz'' ifadelerini kullandı. Sina Yarımadası'ndaki IŞİD militanları uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmiş ancak Rus yetkililer, IŞİD'in elinde 9.450 metre irtifadaki bir uçağı vuracak teçhizatın olmadığını söylemişti.



Rusya'ya 49 yalanlama


Suriyeli muhalif grup Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ona bağlı 49 grup, yayınladıkları ortak deklarasyon ile Rus yetkililerle görüşme yaptıkları iddiasını yalanladı. Rusya'nın Sesi Sputnik'in servis ettiği habere tepki gösterilen açıklamada, “ Suriye'de sivilleri ve hastaneleri hedef alan saldırılar düzenleyen Rusya ile masaya oturmamız imkansız” denildi. Açıklama, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Moskova'nın IŞİD'e karşı mücadelede ÖSO'ya yardım etmeye hazır olduklarını söylemesinin hemen ardından geldi.





#düşen rus uçağı
#Sina Yarımadası
#karakutu
#Özgür Suriye Ordusu
8 yıl önce