|

Kaşıkçı raporu ABD demokrasisinin turnusol kağıdı: Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yaptırım yok

ABD, Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili istihbarat raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporda, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın açıkça ölüm emri verdiği belirtilmesine rağmen ABD'den Selman'a karşı herhangi bir yaptırım kararı açıklanmadı . Kaşıkçı olayının ABD demokrasisi için bir turnusol kağıdı görevi gördüğünü söyleyen analistler Biden yönetiminin Selman ve BAE Veliaht Prensi Muhammet Bin Zahyan yanlısı kişilerle dolu olduğunu belirtiyor . Başta Mcgurk olmak üzere Biden'in Orta Doğu ekibinde yer alan çoğu isim Suudi Arabistan, BAE ve ABD arasındaki kirli ilişkileri yönetiyor.

14:39 - 2/03/2021 Salı
Güncelleme: 15:43 - 2/03/2021 Salı
Yeni Şafak
Muhammed Bin Selman.
Muhammed Bin Selman.

ABD Başkanı Joe Biden , ABD istihbaratının Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın yakalanmasını veya öldürülmesini onayladığı sonucuna varmasına rağmen Selman'a karşı yaptırım uygulamıyor. Bunun sebebi ise ABD yönetiminde BAE ve Suudi Arabistan ile özel bağlantısı olan pek çok ismin görev yapıyor olması.

Joe Biden yönetiminde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve BAE Veliaht Prensi Muhammet Bin Zahyan ile ikili ilişkilere sahip isimlerin varlığını Midde East Eye haber sitesinden David Hearst gündeme taşıdı.

ABD'DE TARTIŞMA KONUSU

New York Times'ın Beyaz Saray ve ulusal güvenlik muhabiri David Sanger'a göre ABD'de veliaht prensi cezalandırmama kararının haftalarca süren iç tartışmalara neden oldu.

Biden'ın Orta Doğu ekibinde böglede kilit rol oynayan ve BAE ve Suudi Arabistan, ABD üçgeninde görev alan isimlerden biri Bret McGurk .

DİĞER OLAY!

McGurk kısa bir süre önce Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü olarak atandı. McGurk daha önce yaptığı bir açıklamada Kaçıkçı'nın öldürülmesinden "diğer olay" şeklinde bahsetmişti.

YANLIŞI YOK DOĞRUSU VAR

McGurk Riyad ve Abu Dabi'deki yakın bağlantılarını gizlemiyor. McGurk, daha önce yaptığı açıklamalarda da Prensi Muhammet Bin Zahyan hakkında övgü dolu sözler sarfetmiş ve "Yanlışından çok doğrusu var" demişti.

ABD, Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili istihbarat raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporda, "Suudi Arabistan "Veliaht Prensi'nin, İstanbul, Türkiye'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın yakalanması veya öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığını değerlendiriyoruz" deniliyordu.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) kamuoyuna açıkladığı Cemal Kaşıkçı raporunda yer alan 3 ismin, raporun aynı internet sitesinde güncellenen ikinci versiyonunda silindiği ortaya çıkmıştı.


ABD Başkanlığına seçilen Joe Biden ulusal güvenlik ekibinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğüne, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın döneminde DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilciliğini yürüten Brett McGurk'ü getirmişti.


#abd
#kaşıkcı
#suud
#selman
#biden
3 yıl önce