|

Katar: Kendimizi savunmaya hazırız

Katar’ın tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını hatırlatan ülke Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, “ülkemizi savunmaya hazırız” dedi. Katar, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin 13 maddelik talep listesine resmi cevabını ise iletti. ABD Başkanı Trump Körfez ülkelerini arayarak nabız yokladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2017 Salı
Güncelleme: 05:15 - 4/07/2017 Salı
Yeni Şafak
​Katar: Kendimizi savunmaya hazırız
​Katar: Kendimizi savunmaya hazırız

Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, “ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu” belirtti. İngiliz Sky News kanalına konuşan Atiyye, “Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız.” dedi. “Katar tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını göstermiştir.” ifadesini kullanan Atiyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır’ın taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını bildirdi.

ÖNCEKİ DARBELERİ ATLATTI

Komşu ülkelerin Katar’daki mevcut rejimi değiştirmeye çalıştığı yönünde bir düşünce taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya Atiyye, “Tam olarak olan da bu. Ben faraziyeler üzerinden konuşmuyorum. 1996’da şiddetli, 2014’te yumuşak darbe girişimleri oldu. 2017’de de yumuşak darbe girişimi söz konusu.” yanıtını verdi. Öte yandan Katar, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin 13 maddelik talep listesine resmi cevabını gönderdi. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, cumartesi günü ülkesinin Körfez ülkeleri tarafından iletilen talepleri kabul etmesinin mümkün olmadığını açıklamıştı.

TRUMP’TAN TELEFON DİPLOMASİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Katar kriziyle ilgili son gelişmeleri Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile telefonda ayrı ayrı konuştuğu bildirildi. Beyaz Saray, Trump’ın Körfez ülkeleri liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleriyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Başkan, Riyad Zirvesi’nde ortaya konan ‘terörün yenilmesi’ ve ‘bölgesel istikrarın yaygınlaştırılması’ amaçlarına ulaşılması için bölgedeki birliğin kritik olduğunun altını çizdi.” ifadesi kullanıldı.

Fırtına koparmaya gerek yok!

Katar’ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, ülkesine abluka uygulayan ülkelerin taleplerinin mantıksız olduğunu söyledi. Katar ile Türkiye arasındaki ortak savunma ilişkisinde korkulacak hiçbir gerekçe olmadığını vurgulayan Al Şafi, buna ilişkin, “Bu, iki ülkenin egemenliğiyle ilgili bir durum. Bu konuda fırtına koparmaya gerek yok, yalnız kötü niyetli bazı bölge ülkeleri, Katar-Türkiye işbirliğini önlerinde engel olarak görüyorlarsa bilemeyiz, inşallah bu konuda yanılıyoruzdur.” ifadesini kullandı.


#Katar
#Körfez ülkeleri
7 yıl önce