|

Kerkük pazarlığı

Peşmerge işgalindeki Türkmen kenti Kerkük, kirli pazarlıklara sahne oluyor. Talabani’nin KYB’sine bağlı Peşmergeler, kentten çekilerek yönetimi İran destekli Haşdi Şabi'ye vermeyi kabul etti. İranlı yetkililerin, KYB’yi Kerkük’ün Reşad köyündeki toplantıda ikna ettiği belirtiliyor. Barzani güçleri ise kentten çıkmamakta diretiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:55 - 16/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Peşmerge işgali altındaki Türkmen kenti Kerkük, kirli pazarlıklara sahne oluyor.
Peşmerge işgali altındaki Türkmen kenti Kerkük, kirli pazarlıklara sahne oluyor.

Peşmerge işgalindeki Türkmen yurdu Kerkük, ilginç gelişmelere sahne oluyor. Irak ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi milislerinin batıdan kuşattığı kentte, Mesud Barzani’ye bağlı Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ile geçtiğimiz günlerde ölen Celal Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında Kerkük’ü teslim etme konusunda fikir ayrılığı çıktı. Kerkük’ün Tazehurmatu kasabasındaki Haşdi Şabi komutanlarından Zeki Kemal, Bağdat yönetiminin “Peşmerge’nin Kerkük’ten çekilmesi” konusunda kararlı olduğunu ve geri adım atılmayacağını kaydetti, “Kürtlerin ise bu konuda ikiye bölündüğünü, Kerkük’te kalmakta ısrar eden tarafın Barzani güçleri olduğunu” belirtti.

PEŞMERGE ÇEKİLMİYOR

Kerkük’teki KYB’lilerin kentten çekilmeye razı olduğunu kaydeden Kemal, “Ancak Barzani’nin KDP’sine bağlı Peşmerge, Kerkük’ten çekilmeyi reddediyor. Barzani, Fuad Masum (Irak Cumhurbaşkanı) ile biraraya geldi. Çekilme kararı alırlarsa inşallah bir savaş çıkmaz. Irak güçleri de yerlerine geri döner. Kerkük’e girmek için diğer güçler gibi Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’den emir bekliyoruz. Elbette amacımız kan dökülmesin ve savaş çıkmasın. Bugüne kadar girmememizin sebebi de diyalog ve görüşmelerin devam etmesinden kaynaklanıyor” dedi.

KYB ÇIKMAYA RAZI

KYB’nin Kerkük’ten çekilebilecekleri sinyalini ilk olarak İranlı yetkililere verdiği öğrenildi. KYB eski Genel Sekreteri Celal Talabani’nin Süleymaniye kentindeki mezarına İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin gerçekleştirdiği ziyaretin ardından İranlı yetkililer, Kerkük’ün Reşad köyünde KYB’lilerle bir toplantı yaptı. Celal Talabani’nin oğlu Pavel Talabani, KYB’nin İstihbarat (Zanyari) Müdürü Lahor Şeyh Cengi ile İran’a bağlı Haşdi Şabi komutanı Ebu Mehdi Mühendis’in biraraya geldiği görüşmede Talabani tarafına, “Kerkük’ü Haşdi Şabi’ye teslim edin” mesajı iletildi.


‘KAPILARI KAPATMADIK’

Peşmerge güçleri ve Haşdi Şabi tarafınca da doğrulanan görüşmede KYB’liler, Kerkük’ü teslim etmeye hazır olduklarını belirtti. Türkmen yurdunun tamamıyla İran kontrolüne girmesiyle sonuçlanacak bu gelişmeler olduğu sırada Tahran’dan gelen bir açıklama da dikkat çekti. Kuzey Irak’taki Süleymaniye’ye açılan sınır kapısı Pervizhan’ın kapatıldığı iddialarını yalanlayan İran, ‘kapanmanın sözkonusu olmadığını’ bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, “Biz, Irak merkezi yönetiminin talebi üzerine hava sahamızı IKBY’ye kapattık. Bunun dışında bir gelişme sözkonusu değil” dedi. İran’la Kuzey Irak arasında Pervizhan, Başmak ve Temerçin sınır kapıları bulunuyor.

PKK varlığı savaş ilanıdır
Irak merkezi hükümeti, hem ABD hem de Barzani yönetimince bir süredir Kerkük’e getirilen PKK’lı teröristlere ilişkin en net mesajı dün akşam verdi. Bağdat’tan yapılan açıklamada, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi PKK’lıları Kerkük’e getiriyor. Bu durum açıkça savaş ilanıdır” denildi. Öte yandan 25 Eylül korsan referandumu sürecinde kamuoyuna “Bölünmeyi desteklemiyoruz” şeklinde mesaj veren, fakat kapalı kapılar ardında tam tersi politikalar güden ABD’nin ikiyüzlülüğü, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Barzani’ye yolladığı mektubun ortaya çıkmasıyla resmileşti. Bloomberg haber portalının yayınladığı mektupta Tillerson, Barzani’den referandumu ‘şimdilik’ erteleyip Bağdat’la masaya oturmasını, yapılacak görüşmeler sonrası uzlaşma
sağlanmazsa referandumu resmen tanıyacaklarını söylüyor. Mesud Barzani, 25 Eylül sürecinde Beyaz Saray’ın sömürge valisi Brett McGurk başta olmak üzere Batılı ülkelerin büyükelçileriyle defalarca görüşmüştü. Barzani’ye yakın isimler de terör koridoru planının uygulayıcılarından Peter Galbraith, Henry Levi ve Zalmay Halilzad’la birçok kez biraraya gelmişti.
Zap teması

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri Kerkük çevresinde askeri tahkimata devam ediyor. Barzani’ye bağlı Peşmerge ile aradaki mesafe 10 metreye kadar düştü. Aradaki mesafenin kısalığı zaman zaman ilginç anlar yaşatıyor. Kerkük güneyindeki Meyrem Beg Cephesi’ne sevkiyat yapan Irak askerleri, Küçük Zap Suyu’nun diğer tarafından Peşmerge mevzilerini gözlemledi. Taraflar, önce köprünün iki yanından birbirlerine seslendi. Ardından Irak askerleri köprüden geçerek Peşmerge güçlerinin mevzilerine kadar ilerledi. Bu arada Peşmerge mevziine asılan sözde Kürdistan bayrağının parçalanmış halde olması dikkat çekti. Bölgedeki duruma ilişkin bilgi veren Peşmerge komutanlarından Albay Ömer Selim, “Dün sabaha dek yaklaşık 200 hummer ile karşımıza geçtiler. Israrla Kerkük’e girmek istediklerini belirtiyorlar” derken, KDP Tuzhurmatu Temsilcisi Kawe Perwez ise Haşdi Şabi’nin Türkmen ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Askeri Mahallesi’ndeki iki noktaya konuşlandığını kaydetti.


#IKYB
#Kerkük
#Peşmerge
7 yıl önce