|

Keşmir notları...

Genel olarak Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan ve sık sık gündeme gelen gerilim haberleriyle ismini duyduğumuz bu coğrafya yıllardan beri İslam dünyasının kanayan yarası halinde...

Yeni Şafak
15:18 - 3/07/2018 Salı
Güncelleme: 15:23 - 3/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Keşmir'de bir yakının kaybeden bir kadın...
Keşmir'de bir yakının kaybeden bir kadın...

Pakistan’da yaşadığım sırada, 2015’te gitme imkanı yakaladığım Âzad Keşmir ve oranın merkez yerleşim merkezi olan Muzafferâbâd, Güney Asya coğrafyasında gittiğim Hindistan, Bangladeş, Nepal gibi yerlerden bir diğeri idi. Bilindiği gibi bugün Keşmir dendiğinde, Pakistan hâkimiyetinde olan Âzad Keşmir ile Hindistan hakimiyetinde olan Cammû Keşmir anlaşılır. Aslına bakılırsa Keşmir, Anadolu veya Makedonya gibi bir coğrafî bölgenin adıdır. Bir kısmı da Çin toprakları içerisinde olan Keşmir, kısaca üç farklı devletin sınırları içindedir.


Genel olarak Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan ve sık sık gündeme gelen gerilim haberleriyle ismini duyduğumuz bu coğrafya yıllardan beri İslam dünyasının kanayan yarası olmuş, maalesef herhangi bir çözüm bulunabilme konusunda da yetersiz kalınmıştır. Pakistan’ın hâkimiyetinde bulunan Âzad Keşmir’e kıyasla on kat daha büyük olan Cammû Keşmir, buradan da anlaşılacağı üzere çok büyük bir kısmı ile Hindistan egemenliği altındadır. Bu coğrafya bir zamanlar tek bir yapı halinde iken bugünlere nasıl gelindiğini anlamak amacıyla kısa da olsa tarihî bir açıklama yapmak yerinde olacaktır. Neredeyse her şeyin karışık bir hal arz ettiği Güney Asya coğrafyasındaki bu talihsiz yerin, tarihî izahat ile bir nebze olsun anlaşılabilir olabileceğini zannediyorum.

#Keşmir
#Hindistan
#Pakistan
6 yıl önce