|

Keşmir'de Arakanlı Müslümanlara karşı panolu eylem

İşgal altındaki Keşmir'in Ulusal Panterler Partisi, halkı Arakanlı Müslüman mültecilere karşı kışkırtmaya yönelik büyük reklam panolarını bilboardlara yerleştirdi.

Yeni Şafak
21:14 - 8/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 21:17 - 8/02/2017 Çarşamba
AA
Keşmir'de Arakanlı Müslümanlara karşı panolu gösteri düzenlendi.
Keşmir'de Arakanlı Müslümanlara karşı panolu gösteri düzenlendi.

Hindistan'daki milliyetçi Cammu Keşmir Ulusal Panterler Partisi, bölgedeki varlıklarını "tehdit" olarak algıladıkları Myanmar'dan gelen Arakanlı Müslüman (Rohingyalar) mültecilerin sınır dışı edilmesini talep eden sistematik bir kampanya başlattı.



Cammu Keşmir Ulusal Panterler Partisi, başkanları Harsh Dev Singh'in önderliğindeki kampanyanın bir parçası olarak, Hindistan'ın Cammu Keşmir Bölgesi'ne, halkı Arakanlı Müslüman mültecilere karşı kışkırtmaya yönelik büyük reklam panoları yerleştirdi.



Arakanlı Müslümanların 1947'ye kadar bölgeyi kontrol eden "Dogra hanedanlığının etnik kimliğini bozduğunu" iddia eden Ulusal Panterler Partisi, kentteki reklam panolarına, "Uyan Cammu. Rohingyalar, Bangladeşliler Cammu'yu terk edin. Tüm Cammulular, Dogra'nın tarihini, kültürünü ve kimliğini kurtarmak için birleşelim." yazılı pankartlar astı.



"Güvenlik tehdidi oluşturuyor"


Harsh Dev Singh, yaptığı açıklamada, "Bu, Keşmir basınında yazıldığı gibi toplumsal politika değildir. Buraya yerleşen yabancıların tarafında yer almıyoruz. Bu Rohingyaları ve Bangladeşlileri her yerde görüyorsunuz ve bunlar güvenlik tehdidi oluşturuyorlar." dedi.



Singh ve partinin diğer üyeleri, 29 Ocak'ta da "Bangladeş ve Arakanlı Müslüman göçmenler, Cammu'yu terk edin." yazan siyah afişlerle sokaklara çıkmıştı.



Öte yandan, diğer yetkililer bölgedeki Arakanlı Müslümanların "tehdit oluşturduğu" iddiasını yalanlamış, Cammu Keşmir'in siyasi lideri Mehbuba Mufti ise bölgesel mecliste yaptığı konuşmada, bölgede 5 bin 743 Arakanlı Müslümanın yaşadığını ve şimdiye kadar bir radikalleşme eğilimi olmadığını söylemişti.



Bengalliler ifadesi kullanılıyor


Ulusal Panterler Partisi, Myanmar hükümeti gibi Rohingyalar için "Bengaliler" ifadesini kullanıyor.



Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. Myanmar hükümeti, vatandaşlık vermediği Arakanlı Müslümanların sınırlarında kaçak olarak yaşayan "Bengaliler" olduklarını iddia ediyor.



BM'nin "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul ettiği Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BM'ye göre, ülkede gördükleri zulüm nedeniyle yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.



Diğer taraftan, Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947 yılından bu yana tartışma konusu olan Keşmir'de yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi yaşamını yitirdi.



Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan bu yana bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.


#Keşmir
#Arakanlı
7 yıl önce