|

Tarihi Kıbrıs zirvesi başlıyor

Kıbrıs meselesine çözüm bulmak için geçtiğimiz yıl yürütülen müzakerelerin sonucu için taraflar İsviçre’nin Cenevre kentinde buluşacak. Bugün başlayacak ve üç gün sürecek görüşmelere KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis başkanlık edecek. Mutabakat sağlanırsa 2017 yılının ikinci yarısında halkoylamasına gidilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:26 - 9/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis
Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis

Kıbrıs'taki sorunların çözümüne ilişkin geçtiğimiz yıl yürütülen diplomasi trafiğinin ardından, Kıbrıs müzakereleri bugünden itibaren İsviçre'nin Cenevre kentine taşınıyor. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis başkanlığındaki heyetler, üç gün boyunca detayları masaya yatıracak. 12 Ocak'ta ise garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) de gözlemciliğinde son değerlendirmelerin yapılması planlanıyor.



6 BAŞLIK MASADA


Toplantılar serisi bugün, BM Özel Temsilcisi Espen Barth Eide öncülüğünde başlayacak. Masada KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Lider Anastasiadis olacak. İki toplumu temsil eden siyasi parti temsilcileri ve STK'lar da Cenevre'de olacak. KKTC Heyetinde, Akıncı'nın yanı sıra Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile muhalefet partilerinin temsilcileri de yer alacak. Görüşmelerde, şu ana kadar üzerinde tam uzlaşmaya varılamayan hususlar değerlendirilecek. Bugünden itibaren üç gün toprakların durumu, dönüşümlü başkanlık, kararlara etkin katılım, ekonomik başlık, güvenlik ve garantiler masada olacak. Tarafların, 11 Ocak'ta yüzdeliklere ilişkin hazırlanan haritaları karşılıklı olarak vermesi öngörülüyor.





SONUÇ TOPLANTISI 12 OCAK'TA


Sonuç müzakereleri 12 Ocak'ta yapılacak. Kıbrıs Konferansı'na, KKTC ve Rum Kesimi'nin yanı sıra, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere de katılacak. Konferansı, BM Genel Sekreteri Antonio Gutierres açacak. Henüz resmen açıklanmamasına karşın, müzakerelerin gidişatına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın konferansa katılımlarının beklendiği belirtiliyor.



MUTABAKAT ÇIKARSA HALKOYLAMASINA GİDİLECEK


Görüşmelerde mutabakatın çıkması halinde “Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti” kurulmasına uzanan süreç hızlanacak. Taraflar, 2017 yılının ikinci yarısında referandum için çalışmalara başlayacak. Halkoylamasının yaz aylarında yapılabileceği belirtiliyor.


  1. Diplomasi trafiği yaşandı
  2. Cenevre'de bugün başlayacak görüşmeler öncesi yoğun bir siyasi trafik yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım bir hafta içinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman'ı ayrı ayrı kabul etti. Meclis Başkanı Sibel Siber de, bir süre önce Ankara'ya gelerek görüş alışverişinde bulunmuştu. Türk tarafı, müzakereler sonucunda adil, kalıcı ve kapsamlı çözüme ulaşılmasını hedefliyor.


#Kıbrıs meselesi
#Cenevre
7 yıl önce