|

Köhne zihniyeti bırak

Donald Trump’ın ulusal güvenlik strateji belgesinde ‘ABD değerlerine meydan okuyan rakipler’ olarak gösterilen Çin ve Rusya, Beyaz Saray’a tepki gösterdi. Çin, ABD'ye, 'Soğuk Savaş’tan kalma eskimiş düşünceleri bırakma ve bencillik yapmama' çağrısında bulundu. Rus sözcü ise ABD için tehdit olmadıklarını söyleyerek Washington’ı 'çok kutupluluğa' direnç göstermekle suçladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/12/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:58 - 20/12/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Çin ve Rusya’dan Trump’a tepki
Çin ve Rusya’dan Trump’a tepki

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı ulusal güvenlik strateji belgesinde Rusya ve Çin’in ‘ABD değerlerine meydan okuyan rakipler’ olarak gösterilmesine iki ülke sert tepki verdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, başkent Pekin’de düzenlediği basın toplantısında ilgili belgelere ilişkin ABD tarafına, “Soğuk savaştan kalma düşünceleri bırakması” çağrısında bulundu. Çin’in kendi egemenliğini, güvenliğini ve çıkarlarını savunacağını belirten Hua, ABD’yi stratejik niyetlerini saptırmaktan vazgeçmeye çağırdı. Sözcü, iki ülke arasındaki tek doğru yolun iş birliği olduğunu savundu.

BENCİLLİK ELEŞTİRİSİ

Çin’in Washington Büyükelçiliği de ABD yönetimine eskimiş düşünce biçimlerini ıskartaya çıkarma çağrısı yaparken şunları söyledi: ‘’Kendi ulusal çıkarlarınızı başka ülkelerin çıkarlarından ve uluslararası topluluğun ortak çıkarlarından üstün tutmanız bencilliktir. Bu ABD’yi yalnızlığa götürür.”

‘ÇİN’İ DİZGİNLEYEMEZSİNİZ’

Çin Komünist Partisi’nin yayın organlarından The Global Times, belgenin Washington’ın ‘Çin’in yükselişini bir gerçeklik olarak kabul etmekteki isteksizliğini’ yansıttığını belirtip ‘’Çin’in devasa boyutu ve gücü düşünüldüğünde ABD’nin Çin’i dizginlemesi imkansızdır” şeklinde yazdı.

ÇOK KUTUPLULUĞA DİRENÇ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Rusya’nın ABD için tehdit oluşturduğunu kabul edemeyeceklerini belirtti. Peskov, “Strateji belgesinde ülkemizin adının geçtiği bölümler, bu belgenin imparatorluk niteliklerine sahip olduğunu, tek kutuplu dünya düzeninden vazgeçme konusundaki isteksizliği ve çok kutuplu dünyanın kabul edilmediğini gösteriyor” dedi. Strateji belgesinde olumlu noktalar bulunduğunu da kaydeden Peskov, özellikle Washington yönetiminin, ABD halkının çıkarlarıyla örtüşen alanlarda Rusya ile işbirliğine hazır olmasının bunlardan biri olduğunu söyledi.

#ABD
#Trump
#Çin
#Rusya
6 yıl önce