|

Kudüs ezan sesleriyle inledi

İsrail, minareden ezan okunmasını yasaklamaya kalkışınca Kudüslüler evlerin çatılarına çıkıp ezan okudu. Ezanlarla yankılanan Kudüs’te, İsrail’e ‘Allah En Büyüktür’ mesajı verilerek ezan sesinin asla engellenemeyeceği gösterildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/11/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:47 - 18/11/2016 Cuma
Yeni Şafak

İsrail'deki İsrail meclisi (Knesset), 'gürültü'ye neden olduğu gerekçesiyle ezanı yasaklamak için çıkaracağı yasa tasarısını önümüzdeki günlerde oylayacak. Uluslararası birçok kurum ve kuruluştan tepki gören yasayla ilgili Kudüs halkı ise tokat gibi bir cevap verdi. Önceki gün akşam ezanını evlerinin çatısından okuyan Kudüslüler, kentin semalarını ezan sesleriyle doldurdu. Her evin çatısından okunan ezan sesiyle yankılanan Kudüs'te, srail'e 'Allah En Büyüktür' mesajı verilerek Kudüs'te ezan sesinin asla engellenemeyeceği gösterildi.



NETANYAHU TEKRAR DENEYECEKTİR


Öte yandan geçtiğimiz gün İsrail knessetinde kürsüsünden ezan okuyan Arap asıllı milletvekili Ahmed et-Tiybi de konuyla ilgili açıklama yaptı. Tiybi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, “ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklayan yasa tasarısından geri adım atmayacağını” belirtti. Tasarının bu pazar yeniden Knesset'e getirilebileceğini söyleyen Tiybi, “Netanyahu bu yasayı geçirmeyi tekrar deneyecektir. Ancak bunun öncesinde bazı dindar Yahudilerin, 'yasasının kendi dini ritüellerini de yasaklayabileceği' yönündeki endişelerini gidermek isteyecektir. İsrail Sağlık Bakanı ve dindar Yahudi partisi Yahudot HaTora (Birleşik Tevrat) lideri Yakup Litzman'ın bu yöndeki çekincelerini giderip Yahudilerin hakkını garanti altına aldıktan sonra ezan yasağını geçirebilirler” diye konuştu.



TÜRKİYE BASKI YAPABİLİR


Türkiye'nin bölgede çok özel ve önemli bir konuma sahip olduğunu kaydeden ve İsrail'i ezan yasağından vazgeçirmek için Ankara'nın baskı yapabileceğini söyleyen Tiybi, “İsrail ile Türkiye arasında ilişkiler yeniden tesis edildi. Bu ilişkinin İsrail'e baskı yaparak bu konuda geri adım atması için kullanılabileceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı. “Türk halkının bu yasa karşısında çok öfkeli olduğunu biliyorum ve buna büyük saygı gösteriyorum.” diyen Tiybi, “Geçen yıl bir araya geldiğim ve kendisine saygı duyduğum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu ezan yasağı yasa tasarına çok kızgın olduğunu biliyorum. Türkiye bölgede önemli konuma sahip ve bu tür yasaları engellemek için baskı yapabilir.” değerlendirmesinde bulundu.


#İsrail
#Ezan
#Knesset
7 yıl önce