Kudüs'teki Katolik ve Rum Ortodoks kiliselerinin dini liderleri Gazze'yi ziyaret etti

15:49, 18/07/2025, Cuma
AA
Kudüs'teki Katolik ve Rum Ortodoks kiliselerinin dini liderleri Gazze'yi ziyaret etti
Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği ve Katolik din adamı Kudüs Latin Patriği İsrail'in hedef aldığı Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'ni ziyaret etti.

Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 3. Theophilos ile Orta Doğu'daki en üst düzey Katolik din adamı olan Kudüs Latin Patriği Kardinal Pierbattista Pizzaballa, İsrail ordusunun dün tank atışıyla hedef aldığı Kutsal Aile Kilisesi'ni ziyaret etmek üzere Gazze'ye gitti.

Kudüs'teki kiliselerden yapılan açıklamaya göre, 3. Theophilos ve Kardinal Pizzaballa, sabah saatlerinde Gazze'ye gitmek üzere yola çıktı.

Ziyaretin, Gazze şehrindeki Kutsal Aile Kilisesi'ne İsrail ordusunun perşembe düzenlediği saldırı üzerine gerçekleştiği belirtildi.

Kudüs Rum Ortodoks Kilisesi'nden Peder Melatios Basal, yaptığı açıklamada, din adamlarının ulaşımının Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla İsrail ordusunun koordinasyonuyla gerçekleştiğini söyledi.

İsrail ordusunun kısıtlamaları nedeniyle ziyaretin "günlük ve sınırlı olduğunu" aktaran Basal, din adamlarının Gazze ile dayanışma göstermek için buraya gittiğini, hayatını kaybedenler için cemaate taziyede bulunacağını aktardı.

Basal, kiliselerin ortak biçimde İsrail'in Gazze'ye saldırılarının son bulması, bölgede barışın sağlanması çağrısı yaptıklarını vurguladı.

İsrail'in Gazze'de kilise saldırısına tepkiler sürüyor

İsrail'in Gazze şehrindeki Kutsal Aile Kilisesi'ne düzenlediği saldırıya tepkiler devam ediyor. Kudüs'teki kiliselerin patrikleri ve dini liderleri, yaptıkları ortak açıklamada, İsrail ordusunun "çirkin" saldırısı karşısında ortak bir tavırla buraya sığınan insanların yanında yer aldıklarını, "tam bir birlik içinde bu suçu kınadıklarını" vurguladı.

Mabetlerin uluslararası hukuka göre koruma altında olduğuna işaret eden kilise liderleri, "aralarında özel ihtiyaçlara sahip çocukların da yer aldığı 600 kişinin sığındığı kilisenin hedef alınmasının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini" belirtti.

Kilise yöneticileri, dünya liderleri ile Birleşmiş Milletler'e bir an önce ateşkesi sağlamaları, tüm dini ve insani mekanların korunması, Gazze'deki açlık çeken kitleler için çağrı yaptıklarını vurguladı.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 19 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin İngilizce X hesabından Netanyahu adına yayınlanan açıklamada, Kutsal Aile Kilisesi'nin hedef alınmasından üzüntü duyulduğu ifade edilmişti. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda 600'den fazla camiyi yerle bir ettiği ve en az 4 kiliseyi hedef aldığı, 58 binden fazla Filistinlinin ise ölümüne neden olduğu bilinmesine karşın, söz konusu açıklamada Tel Aviv'in "sivilleri ve kutsal mekanları koruma taahhüdünü yerine getirdiği" savunulmuştu. İsrail ordusunun Gazze kentinin kuzeyinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Kutsal Aile Kilisesi'ne düzenlediği saldırıda 3 kişi hayatını kaybetmiş, aralarında kilisenin papazının da yer aldığı 10 kişi de yaralanmıştı.

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği soykırım boyutuna varan saldırılarla tüm bölgenin enkaz haline gelmesine neden olan İsrail'in kiliseyi hedef alan son saldırısı tepkilere yol açmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayarak kilise saldırısına tepkisini ifade ettiğini aktarmıştı.

Leavitt, "Başbakanın bir açıklama yapmayı kabul ettiğini anlıyorum. İsraillilerin o Katolik kilisesini vurması bir hataydı." ifadelerini kullanmıştı.


İsrail Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'ne saldırı düzenledi
Dünya
İsrail Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'ne saldırı düzenledi
Filistin dünya kiliselerini İsrail'in Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'ne yönelik saldırısını kınamaya çağırdı
Dünya
Filistin dünya kiliselerini İsrail'in Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'ne yönelik saldırısını kınamaya çağırdı
Trump'ın talebi üzerine Netanyahu'dan Gazze'deki kilise saldırısı hakkında açıklama
Dünya
Trump'ın talebi üzerine Netanyahu'dan Gazze'deki kilise saldırısı hakkında açıklama

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026