|

Küresel panik

Çin’de ortaya çıkan koronavirüsünün farklı ülkelerde de görülmesi endişeye yol açıyor. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye çıkarken, 1394 kişi müşahede altında tutuluyor. Virüsün ortaya çıktığı Wuhan’da bölgeden giriş ve çıkışlarda tarama zorunluluğu getirildi.

Haber Merkezi
04:00 - 23/01/2020 Perşembe
Güncelleme: 03:14 - 23/01/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Yeni koronavirüsü, ortaya çıktığı yerden dolayı Wuhan virüsü diye de adlandırılıyor.
Yeni koronavirüsü, ortaya çıktığı yerden dolayı Wuhan virüsü diye de adlandırılıyor.
SARS’A BENZİYOR

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan “yeni koronavirüsü” salgına dönüşüyor. Aralık ayında ortaya çıkan ve şiddetli akut solunum yolu sendromuna (SARS) yüzde 80 benzerliği bulunan yeni tip koronavirüsü (nCoV) şimdiye kadar 444 kişide tespit edilirken virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 17’ye yükseldi. Çin medyası, 25 kişinin ise iyileştiğini yazdı. Virüsün bulaştığı kişilere temas eden 2 bin 197 kişiden 1394’ü müşahede altına alındı.

TEDİRGİNLİK ARTTI

Wuhan’dan diğer şehir ve eyaletlere gidenler aracılığıyla yayılan virüse yönelik ilk başta “bulaşıcı olmadığı” yönünde açıklama yapılsa da etkilenen ve hayatını kaybedenlerin sayısının artmasıyla Çin hükümeti virüsün bulaşıcı özelliğinin kesin olduğunu bildirdi. Bulaşıcılığı kesinleşen virüsün, Çin haricinde Güney Kore, Japonya, Tayland, Avustralya ve ABD’de de görülmesi küresel salgın endişesine yol açıyor.

HAVA YOLUYLA BULAŞIYOR

Yeni koronavirüsü, solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor. NCoV’in ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkarken ileri safhalarda zatürree ve böbrek yetmezliğine neden oluyor, nihayetinde ölümle sonuçlanıyor. Virüsün, ilk önce deniz ürünlerinden insanlara, sonrasında ise insandan insana bulaşma özelliğine sahip olduğu belirtiliyor.

TARAMA ZORUNLULUĞU

Ülkede yeni koronavirüse karşı henüz bir ilaç ya da aşı bulunmazken virüsün ortaya çıktığı Wuhan’da bölgeden çıkış ve giriş noktalarında sağlık taraması zorunluluğu getirildi. Hükümetin, medya aracılığıyla halka yaptığı çağrılarda, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve kalabalık ortamlarda bulunulmaması isteniyor. Bununla birlikte salgına karşı tedirginliği artan halkın tıbbi maskelerle kendini korumaya çalıştığı gözleniyor.

Kuzey Kore girişleri durdurdu

Kuzey Kore, Çin’de zatürreeye benzetilen “gizemli” hastalığa neden olan yeni bir koronavirüs salgının ortaya çıkması üzerine, yabancı turistlerin ülkeye girişini geçici olarak durdurdu. Seyahatlerin askıya alınma sürecinin ne kadar devam edeceğinin ve hangi protokollerin uygulanacağının henüz bilinmediği kaydedildi. Kuzey Kore’ye giden yabancı turistlerin çoğunu Çinliler ya da Çin üzerinden ülkeye seyahat eden kişiler oluşturuyor.


Virüsün yayıldığı Wuhan hakkında:

  • Nüfusu 10.8 milyon
  • Üç kent birleştirilerek oluşturuldu
  • 3500 yıllık tarihi var
  • Çin’in en büyük tren tamir merkezi burada
  • Kuşak Yol açısından önemli
  • Budapeşte’ye yük treni başladı
  • Havaalanını 20 milyondan fazla yolcu kullanıyor

#Virüs
#Çin
#Wuhan
#Tarama
#Havayolu
4 yıl önce