|

Kuzey Irak'ta Goran sürprizi

Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani'nin partisi KDP, parlamento seçimlerinde ipi göğüsledi. Seçimin sürprizini Talabani'nin KYB'sini üçüncülüğe iten, Talabani'nin eski sağ kolu Noşirvan Mustafa'nın Goran Hareketi yaptı.

Çetiner Çetin
00:00 - 23/09/2013 الإثنين
Güncelleme: 23:53 - 22/09/2013 الأحد
Yeni Şafak
Kuzey Irak'ta Goran sürprizi
Kuzey Irak'ta Goran sürprizi

Kuzey Irak'taki parlamento seçimlerinde Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) birinci parti olarak çıkarken, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtseverler Partisi (KYB) 3. parti olabildi. Seçimlerin süprizi ise, bir zamanlar Talabani'nin sağ kolu ve kara kutusu olarak bilinen Noşirvan Mustafa'nın partisi Goran (Değişim) Hareketi'nin ikinci parti konumuna gelmesi oldu. İlk sonuçlara göre KDP yüzde 52, Goran yüzde 16, KYB yüzde 13 oy oranında oy aldı. PKK'nın siyasi uzantısı PÇDK ise seçim grafiklerinde dahi yer alamadı. 2003 yılından bu yana KDP ve KYB koalisyonu ile yönetiliyordu. Ancak ortaya çıkan yeni seçim tablosu ile bilikte, hükümeti kurma görevini alacak olan Neçirvan Barzani'nin koalisyon için hangi partilerin kapısını çalacağı merak ediliyor. KDP, Kürt liderliği ve daha iyi yaşam koşulları ile her ailleye 1000 dolar maaş vaad ederken, Goran hareketi ise 1996'dan yana bölgede yerleşen Türk askeri birliklerini kaldırmayı istiyor.

DENGELER DEĞİŞİR Mİ?

1992 yılında Saddam Hüseyin'in bölgeden çekilmesi ile bilikte 1996'ya kadar bölgeyi birlikte yöneten Barzani ve Talabani'nin, 1996'daki bölge parlametosu seçimleri sonrasında sonuçlara itiraz etmesiyle birlikte yıllar süren ve binlerce peşmergenin ve sivilin öldüğü bir iç savaş süreci yaşadı. Ankara'nın girişimleri sonucunda liderler, Kürt bölgesini ikiye ayırarak yönetti. Türkiye liderlerin arasındaki iç savaşının alevlenmemesi için PMF adı altında bölgede 3 bin asker konuşlandırdı. 2003'de ABD'nin Irak'a girmesi ile birlikte iki Kürt lider yeniden bölgede ortak yönetim modelini esas alan bir koalisyon sistemine geçti. Ancak son seçimlerde ortaya çıkan tablo, Talabani'nin kendi kalesi Süleymaniye'yi Goran'a kaptırdığını gösteriyor. Bu duruma birinci parti konumundaki KDP'nin yeni kuracağı hükümette KYB'nin mi yoksa Goran'ın mı kapını çalacağı merak ediliyor.


٪d سنوات قبل