|

Libya'da darbeci Hafter ateşkesi kabul etti

Libya’nın doğusundaki darbeci lider Hafter’e bağlı güçler, Türkiye ve Rusya’nın ortak ateşkes çağrısını kabul etti. Libya'da yaşanan gerilim ve akan kanın durması için iki ülkenin yaptığı ateşkes çağrısına ilk olarak Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Meclis olumlu karşılık vermişti. Bu gece Hafter güçleri de yaptığı videolu paylaşımda Türkiye ve Rusya’nın Libya'ya yaptığı çağrıya yanıt verdi ve ateşkes Türkiye saati ile 01.00'de resmen yürürlüğü girdi. Yerel saatle 00.00'da başlayan ateşkes, başkent Trablus'ta havai fişeklerle kutlandı. Son 48 saattir çatışmaların sesiyle yankılanan başkentte gece sessiz geçti. Ayrıca konuya ilişkin sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, ateşkesi siyasi çözüme yönelik atılmış ilk adım olarak nitelendirirken, bu yolda daha çok adım atılması gerektiğini belirtti.

Haber Merkezi
00:29 - 12/01/2020 Pazar
Güncelleme: 06:44 - 12/01/2020 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Libya’nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter'e bağlı güçler, Türkiye ve Rusya’nın Libya'ya yönelik yerel saatle 12 Ocak 00.00'da Türkiye saati ile 01.00'da başlayacak ortak ateşkes çağrısını kabul etti.

İhlal edilirse karşılık veririz

Hafter'e bağlı güçlerin Sözcüsü Ahmed el-Mismari, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı görüntülü mesajında, Libya'nın batısındaki
"operasyonlarına ilişkin ateşkes çağrısını kabul ettiklerini"
ancak karşı tarafın
ateşkesi ihlal etmesi
halinde
şiddetle karşılık vereceklerini
kaydetti.

Erdoğan-Putin görüşmesi sonrası olması dikkat çekti

Terör örgütü Hafter'in ateşkes çağrısını kabul etmeden dakikalar önce
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
ile telefonda görüşerek, Türkiye Rusya mutabakatı gereği
Libya'daki son durum hakkında
fikir alışverişinde bulunmuştu.

İkili en son TürkAkım projesinin açılışı öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya gelmişti. Bu görüşmede liderle Libya'da yaşanan krizle ilgili ateşkes çağrısı yapmıştı.

Ateşkes çağrısı metni
  • "Mevcut kritik şartlar altında ve ilgili BMGK Kararlarının ortaya koyduğu amaçlar ışığında inisiyatif almaya karar verdik. Bu çerçevede, arabulucular olarak, Libya'daki tüm taraflara çatışmaları 12 Ocak günü saat 00.00 itibarıyla durdurmak, sahada istikrarın sağlanması ve Trablus ile diğer şehirlerde günlük hayatın normalleştirilmesi için gereken önlemlerle desteklenen sürdürülebilir bir ateşkes ilan etmek, Libya halkının acılarına son vermek ve ülkeye barış ve refahı yeniden getirmek için derhal bir müzakere masasının etrafında bir araya gelme çağrısında bulunuyoruz. Libyalıların, istisnasız bütün vatandaşlarının çıkarlarını hesaba katan ulusal çapta bir diyalog çerçevesinde, vatanlarının geleceğine bağımsız bir şekilde karar verebileceklerine dair inancımız tamdır."

İtalya: Çok yol var ama yön doğru

İtalya Başbakanı
Giuseppe Conte,
Libya'nın doğusundaki darbeci lider Halife Hafter'e bağlı güçlerin ateşkesi kabul etmesini, siyasi çözüme yönelik atılmış
ilk adım olarak nitelerken
, bu yolda
daha çok adım atılması gerektiğini
belirtti.
Başbakan Conte, darbeci lider Hafter'e bağlı güçlerin Türkiye ve Rusya'nın Libya'ya yönelik, ülkenin yerel saatiyle 00.00'da, Türkiye saati ile 01.00'de başlayacak ortak ateşkes çağrısını kabul etmesini,
Twitter hesabından yaptığı paylaşımla değerlendirdi.

Son günlerde Libya konusunda diplomasi trafiğini yoğunlaştıran Başbakan Conte,
"Hafter güçleri ateşkesi kabul etti. Bu, siyasi çözüm arayışında ilk adım. Hala bu konuda katedilmesi gereken çok yol var ama yön doğru."
değerlendirmesinde bulundu.
  • Başbakan Conte, bugün Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile Roma'da görüşürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bir telefon görüşmesi yapmıştı. Conte, çarşamba günü de darbeci lider Hafter'i Roma'da ağırlamıştı.

Merkel destek vermişti

Alman Başbakan Merkel, Erdoğan ile Putin’in Libya’daki ateşkes çağrısını olumlu değerlendirdiğini belirtirken
“Yakında Berlin’de bir konferans düzenleme konusunda görüş birliğindeyiz. Türkiye ve Rusya’nın çabalarının başarılı olacağını umuyoruz.”
şeklinde konuşmuştu.

Rus paralı askerleri bölgeden çekilmişti

Libya hükümetine bağlı Destek Güçleri Komutanı
Nasır Ammar
, Hafter saflarındaki Rus paralı askerler
Wagner’lerin cephelerden çekildiğini söyledi.
Ammar, “Erdoğan ve Putin arasındaki görüşmenin sonrasında, Wagner güçlerininden önemli bir kısmının cepheden ayrılarak Cufra askeri üssüne helikopterlerle gittiğini gözlemledik.
Kalanlar sadece çekilme hattını tutuyor
” dedi.
Erdoğan'a adamlığından dolayı müteşekkiriz
  • Türkiye'den Libya hükümetine destek amacıyla gönderilen anti-radar, hava savunma, radar sistemlerini ve aynı şekilde çok sayıda lojistik destek için
    kendilerini bir saydıkları Türkiye ve Türk halkına teşekkür ettiklerini
    belirten Nasır Ammar, '
    Erdoğan’a bu adamlığından dolayı müteşekkiriz'
    dedi.

Ateşkes havai fişeklerle kutlandı

Türkiye ve Rusya'nın çağrısıyla Libya'da, ülkenin yerel saatiyle 00.00'da başlayan ateşkes, başkent Trablus'ta havai fişeklerle kutlandı.

Başkentte korna sesleri

Ateşkesin uygulanmaya başladığı gece yarısına kadar, başkent merkezinde patlama sesleri duyuldu. Ateşkesin hayata geçmesiyle gece yarısının ardından, son 48 saattir çatışmaların sesiyle yankılanan başkentte sükunet hakim oldu.

Trablus'taki bazı sürücülerin korna çalarak konvoy yaptıkları, bazı mahallelerde de havai fişekler atıldığı görüldü.

Dünyaya açılan tek kapı tekrar açıldı

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip yönetimi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Ulaştırma Bakanlığı, Halife Hafter'in saldırıları nedeniyle kapatılan başkent
Trablus'un dünyaya açılan tek kapısı Mitiga Havalimanı'nın yeniden hava trafiğine açılacağını
duyurdu.

Bir patlama daha oldu

  • Ateşkesin hayata geçmesinden yaklaşık 2 buçuk saat sonra başkentte bir patlama sesi duyuldu, ancak patlamanın kaynağına dair bir açıklama yapılmadı.

Libya Başbakanı bugün İstanbul'da

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı
Fayiz es-Serrac
'ın bugün Türkiye'ye gelecek.
Sabah saatlerinde İstanbul'a geleceği öğrenilen
Fayiz es-Serrac'ın
Cumhurbaşkanı Recep
Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi öngörülüyor.

Libya Tezkeresi TBMM'den geçmişti

TBMM, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için olağanüstü toplanmış yapılan oylamada tezkere 325 evet oyuyla kabul edilmişti.

Libya hükümetinin acil destek talebi ve darbeci Hafter’in artan saldırıları üzerine olağanüstü toplanan Meclis’te tezkere AK Parti ve MHP oylarıyla meclisten geçmişti.

CHP-HDP-İYİ Parti ve SP reddetmişti
  • Oylamada başını CHP’nin çektiği İYİ Parti, HDP ve SP ret oyu kullanmıştı.

Ne olmuştu?


Libya'da Muammer Kaddafi'nin
devrilmesinden sonra ülke kaosa sürüklenmiş ve 2011 yılından sonra başlayan iç savaş sonucunda iki farklı yönetim ortaya çıkmıştır. Libya'da yaşanan iç savaşta binlerce insan hayatını kaybederken uluslararası örgütlerin yaptığı itidal çağrıları taraflar arasında karşılık bulmamıştır.

Ulusal Mutabakat Hükümeti yani Trablus hükümetini
Türkiye ve İtalya'nın dışında destekleyen ülke sayısı yok denecek kadar azken
, Hafter örgütü Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan gibi ülkeler tarafından destekleniyor.

Geçtiğimiz yıl darbeci
Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek adına 4 Nisan'da saldırı emri vermiş
ve uluslararası meşruiyeti olan
UMH'ye karşı operasyon başlatmıştı.
Bu durum karşısında UMH, Türkiye'den askeri destek talep etmiş ve TBMM'de yapılan oylama sonrası
Mehmetçik'e Libya yolu açılmıştı.

TürkAkım projesi kapsamında bir araya gelen Erdoğan ve Putin Libya'ya yönelik ateşkes çağrısında bulunmuş ve akan kanın artık durması gerektiği vurgulanmıştı. Bu çağrıya UMH olumlu yanıt verirken Hafter yönetimi ise olumsuz görüş bildirmişti. Ancak dün gece Erdoğan ve Putin arasında yapılan telefon görüşmesinden hemen sonra Hafter'de ateşkesi kabul ettiğini bildirmiş ve gece Türkiye saatiyle 01.00 itibariyle Libya'da ateşkes başlamıştır.



#Libya
#Hafter
#Türkiye
#Ateşkes
#Terör
4 yıl önce