|

Libya'da petrol hattında patlama

Petrol sahasını elinde bulunduran Arap Körfezi Petrol Şirketi'nin Sözcüsü İmran ez-Zevi yaptığı açıklamada, "boru hattını hedef alan patlama nedeniyle petrol sevkıyatının tamamen durduğunu" belirtti.

Yeni Şafak
17:23 - 14/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:33 - 14/02/2015 Cumartesi
AA
ARŞİV
ARŞİV

Libya'nın doğusundaki Tobruk kentinde, ülkenin en büyük petrol sahası kabul edilen "Es-Serir" ile "El-Harika" limanı arasındaki boru hattında meydana gelen patlama nedeniyle sevkıyatın durduğu bildirildi.


Boru hattında meydana gelen zararın giderilmesi ve onarım için uzman bir ekibin bölgeye gönderildiğini dile getiren sözcü, patlamanın nasıl olduğu konusunda ise bilgi vermedi.


Başkent Trablus'un 500 kilometre doğusunda yer alan ve yaklaşık 12 milyar varil rezerv ile Libya'nın en büyük petrol sahası sayılan "Es-Serir", günlük 200 bin varil petrol üretim kapasitesine sahip.


 "Onarım için 3 güne ihtiyaç var"

Öte yandan Libya Ulusal Petrol Kurumu Sözcüsü Muhammed el-Harari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu patlamanın nedeninin henüz bilinmediğini ve onarımının üç gün kadar sürebileceğini ifade etti.


Bu arada Libya Ulusal Petrol Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Sirte kentinin 250 kilometre güneydoğusunda bulunan El-Bahi petrol sahasına kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler tarafından saldırı düzenlendiği bildirildi.


Açıklamada, bu tür saldırıların tekrarı halinde petrol sahalarındaki teknik çalışanların bölgeyi terk edebileceği ifade edildi.


Libya'da 17 Şubat 2011'de gerçekleşen devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.


Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Başkent'teki MGK'nın desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisinin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

#libya
#libya petrol hattı
#libya patlama
9 yıl önce