|

Londra’da kaos Brüksel’de panik

İngiltere Parlamentosu’nun ezici çoğunlukla Brexit anlaşmasını reddetmesi Londra ve Brüksel’de belirsizliği arttırdı. “Anlaşmasız ayrılık” seçeneği devreye girerse, İskoçya’nın bağımsızlık ilan etmesinden, İrlanda’da terörün baş göstermesine kadar birçok tehdit İngiltere’yi bekliyor. Brüksel ise Londra’dan “niyetini netleştirme” talebinde bulundu ve “Oyun oynama zamanı bitti” yorumunu yaptı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/01/2019 Perşembe
Güncelleme: 01:42 - 17/01/2019 Perşembe
Yeni Şafak
Brexit karşıtı göstericiler, Theresa May’in AB’den ayrılma politikasını buz dağına çarparak batan Titanik gemisine benzetti.
Brexit karşıtı göstericiler, Theresa May’in AB’den ayrılma politikasını buz dağına çarparak batan Titanik gemisine benzetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Anlaşmasız çıkış” tedirginliğini yaşayan Avrupalı liderlerden. Anlaşmasız Brexit’in zarar verici olacağını söyleyen Macron, bir geçiş sürecinin gerekli olduğunu vurguladı. Macron “Onlarla bir geçiş sürecini müzakere etmemiz gerekiyor” dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise “Anlaşma en iyi olasılık. Anlaşma olmayan bir çıkış AB için olumsuz, İngiltere için de bir felaket olur” yorumunu yaptı.

İngiltere Parlamentosu’nun, Başbakan Theresa May’in sunduğu Brexit anlaşmasını ezici bi oy farkıyla (432’ye 202) reddetmesi, Londra’daki kaos görüntüsünü derinleştirdi, Brüksel’de ise panik havası oluşturdu. May’in kendi partisinden 118 milletvekilinin de karşı oy kullandığının ortaya çıkması, İngiliz Başbakanı’nın ne kadar daha koltuğunda kalabileceği sorusunu gündeme getirirken, erken seçim ihtimali de yükseldi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkacağı 29 Mart tarihine 70 gün kalması da Brüksel’de ‘anlaşmasız ayrılık’ tedirginliğini artırdı. May, dün yaptığı açıklama ile ülkesinin 29 Mart 2019’da Avrupa Birliği’nden ayrılacağını teyit etti.

B planını hazırlayacak

  • Oylamadan tarihi hezimetle çıkan Theresa May’in koltuğunu koruması halinde Pazartesi gününe kadar Parlamento’ya Brexit’e ilişkin bir “B” planı sunma şansı bulunuyor ancak bu planın da Parlamento’dan geçme şansına zayıf olarak bakılıyor. May, dün yaptığı konuşmada, hem partisi içindeki muhaliflerle, hem DUP ile hem de muhalefet partileri ile görüşerek yeni politikasını belirleyeceğini söyledi.

İskoçya ayrılabilir

Oylama sonrası İngiltere’nin önündeki bir seçenek AB’den anlaşmasız olarak ayrılmak. Parlamentonun ezici çoğunluğu bu seçeneğin karşısında yer alıyor. Parlamento, geçen hafta yapılan bir oylamada hükümetin anlaşmasız Brexit için ayırdığı bütçeyi kullanmasını kendi onayına tabi kılmıştı. Anlaşmasız Brexit, İskoçya’da bağımsızlık referandumu yapılması ihtimalini de artırıyor.

İrlanda’da terör tehlikesi

Anlaşmasız Brexit’in en radikal sonuçlarından biri iki İrlanda arasına fiziki sınır çekilmesi olabilir. Bu durumda, İrlanda Adası’nda terörün yeniden başlaması ve ilk hedefin de sınır kontrol noktaları olması ihtimaller arasında yer alıyor.

Erteleme seçeneği

İngiltere’nin, AB’den resmen ayrılışını erteleme seçeneği de çeşitli çıkmazlar içeriyor. AB ile uzlaşılarak atılması gereken bu adım, ülkenin 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken ayrılığının daha kapsamlı müzakerelere izin verecek şekilde ertelenmesini beraberinde getirecek. Bu türden bir uzatma, İngiltere’de Brexit sürecinin “sulanması” ve Brexit karşıtı muhalefetin güçlenmesi anlamına gelebilir.


Oyun oynama zamanı bitti

AB’nin lokomotif ülkesi Almanya’dan ise oylama sonrası çok sert tepki geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, zamanın azaldığına dikkat çekerek, “Şimdi oyun oynama zamanı bitti” dedi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Maas, “Çözüme ihtiyacımız var. Hızlı bir çözüme. Fazla vaktimiz yok. Şimdi oyun oynama zamanı bitti” ifadelerini kullandı.

Brexit’te anlaşmasız ayrılık gerilimi


  • ‘Zarar verir, felaket olur’
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Anlaşmasız çıkış” tedirginliğini yaşayan Avrupalı liderlerden. Anlaşmasız Brexit’in zarar verici olacağını söyleyen Macron, bir geçiş sürecinin gerekli olduğunu vurguladı. Macron “Onlarla bir geçiş sürecini müzakere etmemiz gerekiyor” dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise “Anlaşma en iyi olasılık. Anlaşma olmayan bir çıkış AB için olumsuz, İngiltere için de bir felaket olur” yorumunu yaptı.
  • ‘Niyetinizi netleştirin’
  • Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da Londra’daki belirsizliğe dikkat çekerek, “İngiltere’yi en kısa sürede niyetlerini netleştirmesi çağrısı yapıyorum. Süre neredeyse doldu” değerlenmesini yaptı. AB’nin baş Brexit müzakerecisi Michel Barnier de, İngiltere’nin yaklaşımı konusunda karar vermesi gerektiğini söyledi.
  • May’e güvenoyu
  • İngiltere Başbakanı Theresa May muhalefetin hükümeti düşürme girişimine karşın parlamentodan güven oyu almayı başardı. May, ana muhalefetteki İşçi Partisinin verdiği güvensizlik önergesiyle ilgili oylamada parlamentonun alt kanadı Avam Kamarasından güven oyu aldı. Oylamada 325 milletvekili güven oyu verirken, güvensizlik oyları 306’da kaldı. May’in sonraki aşamada Brexit konusunda hazırlayacağı “B planını” pazartesi günü parlamentoya sunması bekleniyor.

#İngiltere
#Brexit
#Parlamento
#İskoçya
5 yıl önce