|

Lübnan Ortodoksları 'Fetih 1453' filmi için sokaklara döküldü

Lübnan'lı Rumlar Fetih 1453 için sokaklara düştü. Filmi protesto eden grup "atalarımıza ve ayinlerimize aykırı" açıklaması yaptı

Aa
00:00 - 28/09/2012 Cuma
Güncelleme: 21:06 - 29/09/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

''Fetih 1453'' filminin Beyrut'ta gösterime girmeden önce Ortodoks Rum grup tarafından protesto edildi.

Doğu Partisi'nin kurucu komitesinin, Fetih 1453 filminin ''genelde Hristiyanlık, özelde ise Rum medeniyetine hakaret ettiği'' iddiasıyla protesto edilmesi çağrısında bulundu.

-Ayinlere ters-

Bunun üzerine Beyrut'un Eşrafiyye semtinde düzenlenen gösteride okunan bildiride, ''Bu film, doğu Hristiyanlığının başkentinin Türkler tarafından düşürüldüğünü çarpıtarak aktarmaktadır, tarihi de çarpıtmaktadır, Hristiyanların mukaddesatıyla ve ayinleriyle dolaylı yönden alay etmektedir'' denildi.

-Medeniyetimize hakaret var-

Doğu Partisi Kurucu Komitesi Başkanı Rodrik Huri yaptığı açıklamada, ''Filmin, Hristiyan medeniyetine hakaret ettiğini, bazı Arap ülkelerinde gösterilerek bir medeniyetin diğerine üstün geldiyse de Lübnan'da bunun yaşanmayacağını ve buna müsaade etmeyeceklerini, çünkü bu filmin Hristiyan medeniyetine hakaret ettiğini'' ileri sürerek ''Eğer film Lübnan'da gösterilirse olayları daha da tırmandıracağız'' diye konuştu.

Komite Heyeti Sekreteri Fedi ed-Deyri ise filmin Lübnan'da gösterilmesini istemediklerini, bunun için sinema salonlarının önünde bekleyeceklerini söyledi.

Göstericilerin, ellerinde eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in resmini taşıdığı da dikkati çekti.

Lübnan'da 27 Eylül'de gösterime girecek film, bir hafta ertelenmişti.


12 yıl önce