|

Macron: Trump'la görüşmelerim sosis gibi

ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesinin berbat geçtiğine dair iddialara ilişkin açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, ''Hani derler ya, sosis gibi, içinde ne olduğunu hiç açıklamayayım daha iyi'' dedi.

Yeni Şafak
16:18 - 6/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 16:28 - 6/06/2018 Çarşamba
Diğer
İkili nisan ayında ABD'de görüşmüştü.
İkili nisan ayında ABD'de görüşmüştü.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu ağırlayıp ortak basın toplantısı düzenleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesinin berbat geçtiğine dair CNN'in haberi soruldu.

Sputn,k Türkiye'de yer alan habere göre, 40 yaşındaki Fransa lideri, diğer dünya liderleriyle görüşmelerinin ardından gayri resmi açıklama yapmama politikasını savunmak için 19. yüzyılın meşhur Prusyalı devlet adamı Otto von Bismarck'ın bir sözünden alıntı yaptı.

  • Macron
    ''Bismarck'ında dediği gibi insanlara sosislerin nasıl yapıldığını açıklasaydık sosis yemeyi bırakırlardı. Ben insanların yemeği bitmiş haliyle görmelerini seviyorum, mutfakta olan bitenleri bilmelerinin yemeğin sunumuna ya da yenilmesine yardımcı olduğunu sanmıyorum''
    dedi.
Trump'ın İran politikası AB'yi gerdi

Macron'un geçen yıl Trump'ı ağırladıktan sonra bu yıl Beyaz Saray'a yaptığı iade-i ziyaret çok sıcak geçmişti, ancak Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilip İran'la iş yapması halinde AB'yi yaptırımla tehdit etmesi, üstüne AB'nin çelik-alüminyum ürünlerine ek yüzde yüzde 25-10 vergi getirmesiyle gerilim yükseldi.

Trump'a 'yasadışı' deyince…

Fransa Cumhurbaşkanlığı, geçen haftaki telefon görüşmesinde Macron'un Trump'a müttefiklere gümrük duvarı örmesinin yasadışı ve hata olduğunu söylediğini duyurmuştu.

Beyaz Saray ise ''Ticaret ve göç konuşuldu'' açıkamasıyla yetinmişti.

'Trump eleştirilmeye tahhamül edemiyor'

Ardından CNN'in haberinde bir kaynağın ''Macron, Trump'la ilişkilerine güvenerek görüşlerini açıkça söyleyebileceğini sandı. Ama Trump bu şekilde eleştirilmeye tahammül edemiyor. Berbat bir görüşmeydi. Korkunçtu'' sözleri aktarıldı.


Macron: Yorum yapmıyoruz, iş yapıyoruz

Selefi François Hollande’ın 'off-the-record' açıklamalarından rahatsızlığını dile getirmiş olan ve basınla böyle bir ilişkiye girmekten kaçınan Macron, Netanyahu ile basın toplantısında da ''Yorum yapan kişilere gidip fikirlerini sorabilirsiniz, ama burada Paris'te biz nasıl geçtiği, ne kadar sıcak, soğuk ya da korkunç olduğu konusunda yorum yapmıyoruz. Biz sadece kendi işimizi yapıyoruz'' dedi.

  • Yarın G7 zirvesinde görüşecekler
  • Yarın ve cuma günü Kanada'da düzenlenecek G7 zirvesinde Trump'la anlaştıkları ve anlaşamadıkları konularda açık sözlü ve yararlı bir görüşme yapacağını sözlerine ekledi.
'Bazen ikna edebiliyorum'

Bir yıl önce seçilen Fransa lideri, bugüne dek Trump'la aracı, çevirmen olmadan 20'den fazla telefon görüşmesi yaptı. Bu yıl bu görüşmelerden ''Trump'ı düzenli arıyorum. Hep doğrudan ve içten konuşuyorum. Bazen onu ikna etmeyi başarıyorum bazen de başaramıyorum'' diye söz etmişti.

#Fransa
#Emmanuel Macron
#Donald Trump
6 yıl önce