|

Maduro Venezuela'yı seçime götürüyor

Venezuela, yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis'in üyelerinin belirlenmesi için 30 Temmuz Pazar günü seçime gidiyor. Devlet Başkanı Maduro, Nisan ayından beri muhaliflerin durmak bilmeyen gösterilerinin gölgesinde gerçekleşecek olan seçimin ülkede "barışın yeniden tahsisinin tek yolu" olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak
09:44 - 27/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:36 - 27/07/2017 Perşembe
Arşiv
Arşiv

Venezuela Yüksek Mahkemesi, 31 Mart'taki kararıyla mahkemenin önceki kararlarına riayet etmediği gerekçesiyle Kongrenin yetkilerini üzerine aldı.

Muhalefet, bu kararın ülkeyi diktatörlüğe giden ve dönüşü olmayan yola soktuğunu savundu. Başkent Caracas'ta halk sokaklara döküldü.


Protesto gösterilerinin büyümesinin ardından açıklama yapan Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez, "Bölgesel örgütteki ülkelerin, saygı göstermeleri gereken etik ve meşru sınırı çiğneyen, keyfi anayasal ve yasal ihlallerine müsaade etmeyi sürdürmeyeceğiz." ifadesini kullandı.
Muhalefetten grev çağrısı

Gösterilerle yetinmeyen Muhalefet liderlerinin, Devlet Başkanı Maduro'nun anayasanın yeniden yazılması için oluşturulacak kurucu meclis temsilcilerinin belirlenmesi için 30 Temmuz'da yapılacak seçimin iptal edilmesi için ülke genelinde 48 saatlik grev çağrısı kapsamında, başkent Caracas'ta iş yerleri kepenk indirdi.


  • Maduro, Temmuz ayı başında yapılan 24 saatlik grevin ardından muhalefetin iki önde gelen ismini "anavatana ihanet" suçlamasıyla hapse atmakla tehdit etmiş ve yeni anayasanın en önemli hedeflerinden birinin de ülkede istikrarsızlık yaratmaya çalışanlara yargı önüne çıkarılmasının önünü açmak olduğunu söylemişti.

Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkeyi ekonomik ve siyasi krizden çıkaracak tek yolun anayasanın yeniden yazılması olduğunu belirterek 30 Temmuz'da özel meclis temsilcilerinin belirlenmesi için seçime gidileceğini açıkladı.

Maduro'nun anayasanın yeniden yazılması için oluşturulacak kurucu meclis temsilcilerinin belirlenmesi için yapılacak seçime karşı, ülke genelinde gidilen grevde bir kişi hayatını kaybetti.


Gösterilerde 100'den fazla kişi öldü

Venezuela'da Maduro hükümetine karşı nisan başından bu yana devam eden protestolarda 100'den fazla kişi yaşamını yitirmiş, bin 500 kişi yaralanmış, 500'den fazla protestocu ve hükümet karşıtı tutuklanmıştı.

Maduro yönetimi, muhalefetin, aşırı sağcı radikaller ve suç çetelerinin iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunurken, muhalefet de ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor.

İktidar destekçileri sandık başında olacak

Anayasayı yeniden yazacak bir Kurucu Meclis 364 üyesi, kayıtlı seçmenlerin kullanacakları oylara göre belirlenecek. Kalan 181 üyesi ise emekliler, yerliler, iş dünyası, köylüler ve öğrenciler gibi grupların oluşturduğu yedi sosyal kesimin üyeleri tarafından seçilecek.

Muhalefet, seçimleri boykot edecek. Bu da, katılımın düşük ancak sandığa gidenlerin büyük kısmının iktidar destekçisi olacağı anlamına geliyor.


"Küstah ve yasadışı"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD'nin Venezuela halkına yanlarında durma ve "vatandaşlarına acımasızca davranan ve demokrasiyi tahrip eden Maduro" rejimini yakından takip etme sözü verdiğine işaret etti.

Haley, "Maduro rejiminin hesap vermesi için daha ileri önlemleri değerlendireceğiz. Venezuela halkının bir zamanlar başarılı olan demokrasilerini şiddet ve korkutmalara rağmen koruma mücadelelerinde arkalarında durmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise ABD'nin yaptırım kararının "yasadışı, küstah ve eşi benzeri görülmemiş" bir hareket olduğunu söyledi.



#​Venezuela
#Nicolas Maduro
7 yıl önce