|

Mağarada mahsur kalan çocukların hikayesi...

Tayland'ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde mağarada kaybolan çocuklar, 9 gün sonra sağ bulundu ama mahsur kaldıkları yerden çıkarılamadılar... Çocukları çıkarmak için çalışmalar yürüten kurtarma ekibinden bir dalgıç hayatını kaybetti. Bölge tehlikelerle dolu. Çocukların mağaradan çıkabilmeleri için en az dalgıçlar kadar iyi yüzmesi gerekiyor... Çocuklar günler sonra ailelerine mektup yazdı. Her birinin başka bir hikayesi var.

Yeni Şafak
12:47 - 7/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:57 - 7/07/2018 Cumartesi
Tayland'da mağarada mahsur kalan çocuklar, ailelerine mektup yazdı...
Tayland'da mağarada mahsur kalan çocuklar, ailelerine mektup yazdı...

Her şey, 12 Taylandlı çocuğun ve antrenörün 'eve kısa yoldan gitmek' için mağaraya girmesiyle başladı. Felakete dönüşen olayın aslı şöyle:

12 futbolcu çocuk ve antrenörü eve daha kısa yoldan gitmek için mağaraya giriyor. Girdikleri mağarayı su basıyor. Ancak mağaranın yüksek bir kesimine çıkarak hayatta kalmayı başarıyorlar. Kayıp çocuklara ve antrenörlere ancak 9 gün sonra ulaşılıyor. Ancak onları mahsur kaldıkları yerden çıkaramıyorlar. Sebebi; mağaranın engebeli yapısı sebebiyle, çocukların daha önce geçtiği yollar yağmur sularıyla dolduğu için çocukların ordan çıkabilmesi için dalgıçlar gibi yüzebilmesi gerekiyor...




Daha detaylı göz atabilirsiniz...


Mağaracılık Federasyonu, Tayland’da mahsur kalan 12 öğrenci ve antrenörlerini kurtarma çalışmaları ve kurtarma operasyonu sırasında hayatını kaybeden dalgıçla ilgili açıklama yaptı.

Tayland’da 12 öğrenci ve antrenörleri mağarada mahsur kalmış, kurtarma operasyonu sırasında Tayland eski SAS komandosu Saman Kunan, havası bitince boğularak hayatını kaybetmişti. Konuyla ilgili, Mağaracılık Federasyonundan bir açıklama geldi.

"Tehlikelerle dolu bir yol"

  • Açıklamada, olayın kazazedeleri mağaradan çıkarmak için bir kaç yol olduğu ancak bunların hepsinin kendine göre tehlike olduğu belirtildi.

Çocukları daldırarak mağaradan çıkarmanın çocukların yüzme bilmemesi ve yeterli beslenemedikleri için zayıf ve bitkin düşmeleri nedeniyle tehlikeli olduğu belirtildi.

Su seviyesinin azalması bekleniyor...

Su seviyesinin azalmasını beklenmesi durumundaysa, yağmurların Kasım ayına kadar devam edebileceği, yağmurun şiddeti artarsa kazazedelerin beklediği odanın tamamen su altında kalabileceği bildirildi.

Suyu dışarı pompalamanın da bir yöntem olduğu, ancak, yağmurla giren su nedeniyle pompalamanın yetersiz kalabileceğinin ifade edildiği açıklamada, "Yüzey ile kazazedelerin bulunduğu oda arasındaki 800 metre kalınlığında bir kaya katmanının delinerek bir tünel açılması da planlar arasında. Ancak kazazedelerin bulunduğu odanın darlığı nedeniyle tünel açılması sırasında tavan ve duvarlarda oluşabilecek tahribattan korunmaları çok güç. Bunun yanında kazazedelerin tam olarak konumunu belirlemek de kolay değil" ifadelerine yer verildi.



Tayland’da bir mağarada 14 gündür mahsur kalan 12 çocuğa eşlik eden antrenör ailelere özür mektubu yolladı. Tayland’daki su basan mağarada sıkışan 12 çocuğun yanında bulunan futbol antrenörü, dalgıçlar aracılığıyla ailelere gönderdiği özür mektubunda şu ifadeleri kullandı:

"Destekleriniz için teşekkür ederim, tüm ebeveynlere özür dilerim"

Mağarada sıkışan Ekkarat adlı çocuk yazdığı mektupta şunları kaydetti:

Mahsur kalan bir diğer çocuk Duangphet ise şunları yazdı:


Önümüzdeki günlerde olası bir tahliye olursa, çocukların dalış maskesiyle dalmaları gerekecek.


Oksijen seviyesi yüzde 12’ye düşerse, çocuklar şoka girebilir

Mağaradaki oksijen seviyesi yavaş yavaş düşerken bir kurtarıcı "Oksijen seviyesi yüzde 12’ye düşerse, çocuklar şoka girebilir. Biz sadece mağarada ilk yardım ekibi ve gerekli dalgıçları bulunduruyoruz" açıklamasında bulundu.

  • Çocuklar ve antrenörleri 23 Haziran’daki bir futbol maçı sonrası mağara kompleksine girmiş, şiddetli yağışlar sebebiyle mağara su altında kalmış ve çocuklar 10 gün boyunca bulunamamıştı.

Elon Musk'tan yardım teklifi

Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX firmasının kurucusu ve elektrikli araç üreticisi Tesla'nın Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, Tayland'da bir mağarada mahsur kalan 12 futbolcu çocuk ve antrenörleri için yardımda bulunacaklarını duyurdu.


Musk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, SpaceX mühendislerinin yarın Tayland'a gitmek için yola çıkacağını ve kurtarma çalışmalarında Taylandhükümetine yardım edeceklerini açıkladı.

Kurtarma çalışmaları hakkında bazı Twitter kullanıcılarıyla teknik detayları da paylaşan Musk, mağaranın içine hava pompası ve borular sokarak mahsur kalanların kurtarılabileceği fikrini öne sürdü.


#Tayland
#Mağara
#Çiang Rai
6 yıl önce