|

Makedonya resmen Kuzey oldu

İmzalar atıldı ve Makedonya, Yunanistan’ın 27 yıldır devam eden itirazı üzerine adını, “Kuzey Makedonya” olarak değiştirdi. Atina bunun karşılığında Makedonların NATO ve AB üyeliğini engelleyen vetosunu kaldıracak. Ancak onay süreci bitmeden iki ülke karıştı. Özellikle milliyetçilerden “taviz verdik” isyanı var.

Yeni Şafak
04:00 - 18/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:25 - 18/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yunanistan ve Makedonya isim anlaşmazlığında, imzalar dün atıldı.
Yunanistan ve Makedonya isim anlaşmazlığında, imzalar dün atıldı.

Avrupa’nın en uzun süreli anlaşmazlıklarından birinin çözümünde, Yunanistan ve Makedonya isim anlaşmazlığında, imzalar dün atıldı.

1991’de Yugoslovya’dan bağımsızlığını ilan eden Makedonya’nın ismi ile ilgili 27 yıldır süren anlaşmazlığın aşılması için Atina ve Üsküp hükümetleri arasında bugün bir ön anlaşma imzalandı. Anlaşmaya göre ülkenin adı “Kuzey Makedonya” olacak. Ancak anlaşmaya meclislerin onayı gerekiyor.

  • Aralarında Rusya, ABD ve Türkiye’nin de olduğu 120’den fazla ülke Makedonya’yı “Makedonya Cumhuriyeti” adı ile tanıyor. Birleşmiş Milletler ise 1998’te ülkeyi “Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti” adı ile tanımıştı.

Ayrıca Makedonya’da halkoylaması yapılacak. Halkoylamasının eylülde yapılabileceği belirtiliyor. Anlaşmanın imzalanmasıyla Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne üyelik yolunun açıldığı belirtiliyor.


Milliyetçiler tepkili

Yunanistan ve Makedonya’nın vardığı isim anlaşması, hem Üsküp’te hem de Atina’da milliyetçi çevrelerin tepkisi çekiyor. Anlaşmaya karşı çıkanların başında Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov geliyor. İvanov’un anlaşmanın yürürlüğe girmesini engellemek için veto yetkisini kullanması bekleniyor.

Makedonya’daki milliyetçi muhalefet de anlaşmayı “şartlı teslim” olarak nitelendiriyor. Anlaşmaya Atina’da da sert tepki var. Yunan Başbakan Çipras milliyetçi çevreler tarafından “ihanet”le suçlanırken, Atina da gösteriler düzenleniyor.


#Rusya
#ABD
#Türkiye
6 yıl önce