|

Merkel’den savaşa hayır

Suriye restleşmesine ilişkin ilk kez konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel ülkesinin Esed’e yönelik olası bir askeri harekâta katılmayacağını ancak kimyasal silah kullanımına izin verilmeyeceği yönündeki diğer her türlü çabaya iştirak edeceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/04/2018 Cuma
Güncelleme: 08:09 - 13/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Almanya Başbakanı Angela Merkel

Benzer bir tavır sergileyen İtalya ise bölgedeki herhangi bir aktiviteye doğrudan müdahil olmadıkları mesajı verdi. İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, “Suçlara karşılık vermenin ötesinde, önce barış için çalışmalıyız” dedi. Suriye kıyılarına savaş gemisi gönderen Fransa’dan ise ‘rejime yönelik cevabın zamanı geldiğinde verileceği’ işareti geldi. Duma’da kimyasal silah kullanıldığına ilişkin kanıtlar bulunduğunu söyleyen Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Suriye’de tüm azınlıkların temsil edildiği özgür bir rejim ve bir siyasi geçişin hazırlanması gerektiğini” belirterek, bölgede gerilimin artmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.

TRUMP DALGA GEÇİYOR

Duma'da Esed'in kimyasal vahşeti sonrası 'rejim hedeflerini 2 gün içinde vuracaklarını' iddia eden ABD Başkanı Donald Trump ise, sosyal medyadan verdiği mesajlarda her gün başka telden çalıyor. Önceki günkü mesajında, "Füzeler geliyor" diyen Trump, son yazdığı cümlelerle dünyayla adeta dalga geçti. Trump Twitter paylaşımda, "Hiçbir zaman Suriye'ye ne zaman bir saldırı düzenleneceğini dile getirmedim. Çok yakında olabilir veya o kadar da yakın olmayabilir! " yorumunu yaptı.


HENÜZ KARAR ALMADIK

Trump, akşam saatlerinde de Suriye üzerine bir toplantı yapmak üzere olduklarını belirterek “Durumu çok yakından izliyoruz. Dünyanın bizi böyle bir pozisyonda bırakması çok kötü. DEAŞ’a karşı çok iyi bir iş çıkardık. Şimdi bunun ötesinde kararlar almalıyız” mesajını paylaştı kullandı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise kimyasal saldırıyı “affedilemez” olarak niteleyerek, “Suriye’ye askeri saldırı düzenleme konusunda henüz bir karar almadık” diye konuştu.

RUSYA’DAN BMGK’YE ACİL ÇAĞRI

Rusya ise ABD’nin Suriye’ye olası askeri müdahalesi nedeniyle artan gerginlik üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) toplantıya çağırdı. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uluslararası barış ve güvenliğin tehdit altında olduğu bir zamanda BMGK’nin toplanması yerinde olur.” ifadesini kullandı.


May’e savaş onayı

İngiltere Başbakanı Theresa May, ABD ve Fransa'yla birlikte Suriye'ye yönelik olası bir askeri harekatı görüşmek üzere kabine toplantısı yaptı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada kabine başbakan May’e, Esed rejimi tarafından daha fazla kimyasal silah kullanılmasının önüne geçmek için atılacak adımlar konusunda onay verdi.

#Almanya
#Merkel
#Suriye
6 yıl önce