|

Merkel’e nispet atama

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasa’yı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen’in görevinden azledildikten hemen sonra, daha üst bir makam olan İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanması, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e karşı bir güç gösterisi olarak nitelendirildi.

Haber Merkezi
04:00 - 20/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:04 - 20/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Hans-Georg Maassen
Hans-Georg Maassen

Aşırı sağ gruplarla ve ırkçı AfD’yle yakın ilişkisi olan ve gizli bir siyasi ajandaya sahip olduğu iddia edilen Maassen’in, CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer tarafından korunduğu biliniyor. Seehofer’in özellikle mülteci politşkası nedeniyle Merkel’le anlaşmazlığa düştüğü de Berlin’de artık sır değil. Koalisyon ortağı SPD’nin Genel Sekreteri Lars Klingbeil de, Maassen’in müsteşarlık göreviyle yine iç güvenlikten sorumlu olacağı için terfi kararını “tuhaf” bulduğunu ve İçişleri Bakanının iç istihbarat başkanını bakanlığa almasının Merkel’e yöneltilmiş eleştiri anlamına geldiğini söyledi.

SPD: SABRIMIZ TAŞIYOR

Maassen’in daha üst düzey bir görevve atanması CDU, CSU ve SPD tarafından kurulan büyük koalisyon hükümetini de çatlatabilir. Maassen’in İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmasına en sert tepki, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) geldi. SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, Maassen’ın müsteşar yapılmasını “fiyasko” diye niteleyerek “büyük koalisyon hükümetinin ortağı olan SPD’nin sabrının taşmak üzere olduğunu” söyledi.

  • Üç maymunu oynadılar
  • Maassen, Chemnitz'te Neo-Nazi örgütlerin şiddet ve gösterileri sırasında yabancılara "sürek avı" yapıldığı iddialarına dair ellerinde sağlam bilgi olmadığını söylemiş ve İçişleri Bakanı Seehofer de iç istihbarat başkanına güveninin tam olduğunu açıklamıştı. Maassen İçişleri Bakanlığı'nın asayiş ve siber güvenlikten sorumlu müsteşarlığına getirildi. Almanya'nın doğusundaki Chemnitz kenti, geçtiğimiz haftalarda Neo-Nazi'lerin gövde gösterisine sahne olmuş ve tüm Avrupa'da yankı uyandırmıştı.
#Almanya
#Merkel
6 yıl önce