|

Müftüyü papazlar belirlemek istiyor

Yunanistan’da Batı Trakya Türklerinin müftülük seçimleri yine kriz oldu. Başbakan Miçotakis’in, bir kurul belirlenmesi ve müftünün bu kurul tarafından seçilmesi teklifine Ortodoks metropolitler karşı çıktı. 4 metropolit yazdıkları mektupta, “Trakya halifelik değildir ve asla olamaz!” diyerek teklifin geri çekilmesini istedi.

Haber Merkezi
02:36 - 26/09/2021 Pazar
Güncelleme: 02:39 - 26/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Lozan Antlaşması gereği Batı Trakya’daki Türklerin kendi müftülerini seçme hakkı olsa da bunu tanımayan Yunanistan’ın bulduğu ara çözümler de metropolitler tarafından kabul görmüyor.
Lozan Antlaşması gereği Batı Trakya’daki Türklerin kendi müftülerini seçme hakkı olsa da bunu tanımayan Yunanistan’ın bulduğu ara çözümler de metropolitler tarafından kabul görmüyor.

Yunanistan’da Batı Trakya’daki Türkler’in müftülük seçimleri yine ülkenin ana gündem maddelerinden birisi. Lozan Antlaşması’na rağmen müftü seçimine izin vermeyen Yunanistan’ın, doğrudan atama yerine farklı bir yöntem değişikliğine gideceği belirtiliyordu.

PROTESTO MEKTUBU

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in bir kurul belirlenmesi ve müftünün bu kurul tarafından seçilmesi teklifi konuşuluyordu. Ancak Ortodoks metropolitler bu teklife karşı net bir tavır aldı. İskeçe Metropoliti Panteleimon, Maronia ve Gümülcine Metropoliti Panteleimon, Dedeağaç Metropoliti Anthimos ve Dimetoka Metropoliti Damaskinos, Başbakan Miçotakis’e muhtıra gibi bir protesto mektubu gönderdi.

TRAKYA HALİFELİK DEĞİL

Parlamento Başkanı Konstantinos Tasoulas’a da iletilen 4 sayfalık mektupta teklifin derhal geri çekilmesi talebinin yer aldığı belirtiliyor. Yunan basınında mektubu yazan metropolitlerden birine ait olduğu belirtilen sözlere de yer verildi. Metropilit’in “Eh, Humeyni’yi Trakya’da yasallaştırmayacağız! Yunanistan’da Müftü aynı zamanda bir yargıçtır. O seçilemez. Trakya Halifelik değildi ve asla olamaz!” dediği belirtildi.


PATRİĞİ DE TÜRKİYE SEÇSİN

Metropolitlerin mektubuna Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu tepki gösterdi. Habipoğlu “Şimdi Metropolitlerimiz, Müftülerimizin seçilmesini öngören muhtemel bir düzenlemeye karşı çıkıyorlar, o zaman ben de Metropolitlerimize şunu söylemek isterim; mütekabiliyet esasına göre Batı Trakya’daki müftülüklerimizle kıyas yapabileceğimiz Türkiye’de Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde Patrik bugüne dek olduğu gibi Sen Sinod Meclisi tarafından seçilmesin, bundan böyle devlet tarafından atansın! Ben de anavatanımız Türkiye’den bunu isteyeceğim. Metropolitlerimiz buna razı olacaklar mı?” açıklamasında bulundu.

#Yunanistan
#Batı Trakya Türkleri
#Ortodoks
#Halit Habipoğlu
3 yıl önce