|

Musul operasyonu kentin güney ve doğusundan başladı

Irak'ta Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun birinci aşaması kentin güney ve doğu cephelerinden başladı. Musul Vilayet Meclisi Başkanı Nurettin Kaplan, ilk aşamadaki amacın Dicle Nehri'ne ulaşmak olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak
16:13 - 24/03/2016 Perşembe
Güncelleme: 14:20 - 24/03/2016 Perşembe
AA

Irak'ta Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun birinci aşaması kentin güney ve doğu cephelerinden başladı.



Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Musul'u geri alma operasyonunun Musul Operasyonları Komutanlığı ile ona bağlı birlikler ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin katılımıyla başlatıldığı belirtildi.



Musul Vilayet Meclisi Başkanı Nurettin Kaplan, operasyonun Musul'un güney ve doğu cephesinden başladığını ve ilk aşamadaki amacın Dicle Nehri'ne ulaşmak olduğunu kaydetti. Kaplan, operasyona katılan Musullu Sünni Haşdi Vatani güçlerinin sayısının 600 ile bin arasında olduğunu belirterek, Peşmerge'nin de söz konusu güçlere destek sunduğunu kaydetti.



Musul'da 10 bin DAEŞ militanı bulunuyor


Amerikalı askeri yetkililer, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki Irak'ın Musul kentinde 10 bin kadar militanın bulunduğunu ifade etmişti.



"Operasyon uzun zaman alacak"


Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Ortadoğu araştırmacısı Bilgay Duman, "Geniş çaplı bir operasyon olacağını düşünmüyorum. Musul'da sadece Mahmur bölgesine ordu güçleri yerleştirilebildi. Bu operasyon daha da uzun bir zamana yayılacak." değerlendirmesinde bulundu.



DAEŞ'in ciddi savunma hattı var


Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Birol Akgün ise, "Bu operasyon Ramadi operasyonu kadar kolay olmayacaktır. Irak ordusu şehre yaklaştığı zaman muhtemelen halk şehri terk edecektir ama DAEŞ'in de ciddi bir savunma hattı var." dedi.



Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Erkmen de, operasyonun çok büyük çaplı olduğunu düşünmediğini kaydederek, DAEŞ'in Mahmur karargahının olduğu bölgede Irak güçlerine saldırdığını hatırlatarak, "Bunun üzerine Irak ordusu karargahın çevresindeki iki üç köyü aldı. Operasyon bununla sınırlı kalabilir." dedi.


#Musul operasyonu
#birinci aşama
8 yıl önce