|

Musul’a şafak operasyonu

Koalisyon hava gücü Musul’da IŞİD mevzilerini aralıksız bombalarken Irak ordusu 11 köyü IŞİD’den aldı. Örgütün güçlü bir savunma hattı kurduğu şehirde yaşayan sivillere “IŞİD karargahlarından uzak durma” çağrısı yapıldı. Operasyona Şii milisler de katılıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2016 Cuma
Güncelleme: 01:36 - 25/03/2016 Cuma
Yeni Şafak

Irak ordusu Musul'u kurtarmak amacıyla başlattığı operasyonda Mahmur'a bağlı 11 köyü terör örgütü IŞİD'den (DAEŞ) geri aldı. Irak dsevlet televizyonundan yapılan açıklamada Musul Operasyonları Komutanlığı ile ona bağlı birlikler ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin katılımıyla üç cepheden başlatılan operasyona 'Fetih' adı verildi. Açıklamada, sivillere seslenilerek, “IŞİD'e ait karargah veya silah depolarından uzak durunuz. Çünkü bu yerleri önümüzdeki saatler ve günler içerisinde hedef alacağız" ifadelerine yer verildi. Dün sabah Irak ordusu tarafından başlatılan operasyona ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı savaş uçakları da destek veriyor.





12 ASKER YARALANDI


Irak ordusuyla birlikte Sünni milislerden oluşan Haşdi Vatani güçleri de operasyonda yer aldı. Mahmur cephesi Peşmerge komutanlarından General Ziryan Şeyh Vesani, Peşmergenin yardımcı güç olarak operasyona katkı sağladığını belirtti. Operasyona katılan Sünni milis gücü Haşdi Vatani'ye bağlı 12 askerin çıkan çatışmalarda yaralandığını kaydeden Vesani, yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğunu ifade etti. IŞİD militanlarının Mahmur ile Güver arasındaki köprüyü havaya uçurduğunu aktaran Peşmerge komutanı, koalisyona savaş uçaklarının IŞİD mevzilerini aralıksız bombaladığını bildirdi.







OPERASYONUN BİRİNCİ AŞAMASI


Musul Vilayet Meclisi Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, operasyonun Musul'un güney ve doğu cephelerinden başladığını belirtti. “Operasyonun ilk aşamasındaki amaç Dicle Nehri'ne ulaşmak" diyen Kaplan, bu başarıldığı takdirde operasyonun ikinci aşaması için hazırlıklara başlanacağını kaydetti. Kaplan, operasyona katılan Haşdi Vatani güçlerinin sayısının 600 ile bin arasında olduğunu belirtti.



Palmira'da ABD-Rus ortaklığı






Suriye'de Beşşar Esed rejimine bağlı güçler, terör örgütü IŞİD kontrolündeki tarihi Tedmur (Palmira) kentine 1 kilometre uzaklıktayken operasyona Rusya ve ABD de destek veriyor. ABD Merkez Komutanlığı'nın (CENTCOM) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, koalisyon güçleri Tedmur çevresindeki IŞİD hedeflerine hava saldırısı düzenledi. Tarihi Tedmur kenti etrafında yoğun çatışmaların halen sürdüğü belirtiliyor. Rejim güçlerinin havan topu ve füzelerle saldırdığı, Rus savaş uçaklarının da Deyr ez-Zur'dan gelen IŞİD'in ikmal hattını vurduğu bu nedenle terör örgütünün Tedmur'a takviye güç gönderemediği bildirildi. Rejim güçleri, birkaç gün önce bölgede ilerleyerek stratejik Hayan Dağı, Kasr Meridyen oteli mevkii ve Humus-Tedmur-Şam kavşağını


ele geçirmişti.







Savunma hattı güçlü


Irak yönetimi operasyona “Fetih" adını verse de Musul'a operasyonu değerlendiren uzmanlar, IŞİD'in güçlü bir savunma hattı kurduğu bu büyük şehirde operasyonun geniş çaplı olmayacağı ve uzun bir döneme yayılacağı görüşünde birleşiyor. Irak'ta asker ve polisten oluşan güvenlik güçleri 2014 Haziran ayında Musul'dan kaçarak şehri IŞİD'e teslim etmişti.


#musul operasyonu
#şafak operasyonu
#Irak ordusu
#ışid
8 yıl önce