|

Myanmar uluslararası komisyon istemiyor

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Suu Çii, Arakan Müslümanlarına yönelik insan hakları ihlallerini araştırmak için uluslararası komisyon istemediklerini söyledi. Myanmar bunun yerine eski BM Genel Sekreteri Annan'ın hazırladığı raporu kabul edecek.

Yeni Şafak
18:12 - 2/05/2017 Salı
Güncelleme: 18:14 - 2/05/2017 Salı
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Aung San Suu Çii, Arakan eyaletindeki sorunun çözümü için eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Arakan Müslümanlarına yönelik hazırladığı raporu kabul ettiklerin ancak uluslararası bir soruşturma komisyonuna karşı çıktıklarını söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Su Çii, ikili görüşmenin ardından AB komisyon binasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin insan hakları konularına hassasiyet göstermesi beklenen Nobel Barış Ödüllü Suu Çii'ye, Arakanlı Müslümanların yaşadığı "katliam, eziyet ve tecavüzü" görmezden gelip, Arakan eyaletine erişimi engellediğine yönelik sorusu üzerine Myanmarlı lider, "Hiçbir şey yapmadığımız söylenemez. İddialara ilişkin gerekli araştırmalar yapılıyor ve gereken adımlar atılıyor." açıklamasında bulundu.

Su Çii, Arakan eyaletindeki sorunun tarihi bir geçmişi olduğunu ve bu nedenle sorunu anında çözmenin mümkün olmadığını belirterek, bölgedeki iki toplumun birbirine güvenmediğini hatırlattı. Halihazırda Rohingyalar Danışma Komisyonu Başkanı olan Kofi Annan'ın Arakan Müslümanlarına yönelik hazırladığı 12 maddelik raporu kabul ettiklerini ve uygulamaya koymaya başladıklarını belirten Su Çii, bölgedeki zorlukları ve tehlikeleri göz önünde bulundurarak hareket etmenin önemini vurguladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'inin geçen mart ayında Arakanlı Müslümanlara yapılan insan hakkı ihlallerini araştırmak üzere uluslararası bir soruşturma başlatılması yönündeki kararını kabul etmediklerini belirten Suu Çii, "Bu karar bizim için kabul edilebilir değildir. Bu kararın Arakan eyaletindeki iki toplum arasındaki bölünmüşlüğü daha da derinleştireceğini düşünüyoruz." dedi.

Mogherini ise Myanmar ve AB arasında temel ayrışım konularından birinin uluslararası soruşturma konusu olduğunu, AB'nin delil tespiti yapmak amacıyla uluslararası bir soruşturma ekibinin bölgeye gönderilmesini desteklediğini belirtti. Arakan eyaletindeki çözüm için Annan planının bir "yol haritası" niteliğinde olduğunu belirten Mogherini, "Arakan eyaleti AB'nin önemsediği konular arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

Annan planı neleri içeriyor?

Annan'ın Arakan eyaletinde durumun kötüleşmesi üzerine sunduğu ara raporda, şiddete maruz kalan tüm bölgelere insani yardımın ulaştırılması, yerel ve uluslararası basına erişim sağlanması, insan hakkı ihlali yapan kişilerin tespit edilmesi ve cezalandırılması, Arakan eyaletinde sosyoekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi, Arakan halkının serbest dolaşımının ve topluma katılımının sağlanması, kampların kapatılması ve vatandaşlık konuları üzerinde çalışma yapılması önerileri ortaya konmuştu.

#Arakanlı Müslümanlar
#Rohingya
#Myanmar
7 yıl önce