|

Myanmar ve Bangladeş'ten 'Arakan' görüşmesi

Myanmar ve Bangladeş hükümet yetkilileri, Arakanlı Müslümanlar konusunu görüştü. Myanmar İçişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Myint "Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların geri alınması konusunda daha fazla görüşme yapmamız lazım." dedi.

Yeni Şafak
18:24 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 18:26 - 24/10/2017 Salı
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Myanmar ve Bangladeş hükümet yetkilileri, Arakanlı Müslümanlar konusunu görüştü.

Myanmar'ın başkenti Nepido'da, Bangladeş İçişleri Bakanlığı Sekreteri Mustafa Kemal Uddin ve Myanmar İçişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Tin Myint bir araya geldi.

Tin Myint, yaptığı açıklamada, "Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların geri alınması konusunda daha fazla görüşme yapmamız lazım." ifadesini kullandı.

Toplantıda iki ülke arasında, sınır işbirliği konusunda mutabakat imzalandığı ve tarafların Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e geçişlerinin durdurulması konusunda anlaştığı belirtildi.

Bangladeş Dışişleri Bakanı Mahmud Ali, 2 Ekim'de Bangladeş'in başkenti Dakka'da Myanmar Devlet Başkanlığı Genel Sekreteri U Kyaw Tint Swe ile görüşmüştü.

Görüşmenin ardından Myanmar yönetimi, ordu ve fanatik Budistlerin saldırıları sonucu Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların, Myanmar'da resmi kayıtları bulunması durumunda geri alınacağını açıklamıştı. Ancak Arakanlı Müslümanların bir çoğunun kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen Myanmar'da kaydı bulunmuyor.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere yönelik düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve Budist milliyetçiler tarafından yakıldı ya da kullanılamaz hale getirildi. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Bangladeş'e 25 Ağustos'tan bu yana 600 binden fazla Arakanlı Müslüman ulaştı.

#Arakanlı Müslümanlar
#Bangladeş
#Myanmar
6 yıl önce