|

Naksa isyanı

Filistin'in bağımsızlığını ilan etmesine aylar kala İsrail işgaline karşı protestolar giderek güçleniyor. Arap-İsrail savaşının 44. yıldönümünde (Naksa) Filistinliler işgal altındaki Golan Tepeleri'ne girmeye çalıştı, İsrail kurşunuyla 22 Filistinli öldürüldü. Tel Aviv'de ise binlerce İsrailli 'Özgür Filistin' için yürüdü

Dış Haberler
00:00 - 6/06/2011 Pazartesi
Güncelleme: 01:30 - 6/06/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Naksa isyanı
Naksa isyanı

Eylül'de bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanan Filistin için İsrail üzerindeki baskı giderek artarken, İsrail işgaliyle sonuçlanan Altı Gün Savaşları'nın 44. yıldönümünde yüzlerce Filistinli ellerinde Filistin bayraklarıyla Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepelerine girmeye çalıştı. İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 22 silahsız Filistin genci hayatını kaybetti. Filistin bayraklarının yanı sıra Türk bayrakları da taşıyan gruptan dikenli tellere yaklaşanlara İsrail askerleri gözünü kırpmadan ateş açtı.

NETANYAHU'YA HAYIR

Filistinlilerin vurulması an be an görüntülenirken, gençler vurulan arkadaşlarını 'Kanımız canımız sana feda olsun ey şehit' sloganlarıyla taşıdı. İsrail askerleri, geçtiğimiz ay da sınırı birçok bölgeden geçmeye çalışan Filistinlilere ateş açmış, 10 kişi hayatını kaybetmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, askerlere itidalli davranmaları emrini verdiklerini fakat sınırları savunmada kararlı olacaklarını söyledi.

Sınırda binlerce İsrail askerinin tetikte beklediği belirtiliyor. 1967'de İsrail ile Arap ülkeleri arasında yaşanan '6 Gün Savaşı' İsrail'in galibiyetiyle sonuçlanmış, Tel Aviv yönetimi Batı Şeria, Doğu Kudüs, Golan Tepeleri ve Gazze Şeridi'ni işgal etmişti. Şimdi El Fetih-Hamas bölünmesine son veren Filistin yönetimi işgal öncesi sınırlarına dayanan bir Filistin devletinin ilanına hazırlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama da geçtiğimiz ay ilk kez İsrail'in işgal ettiği yerlerden çekilmesini söyleyerek İsrail gündemini sarsmıştı. Tel Aviv yönetimine bir darbe de içeriden geldi. Önceki gün Tel Aviv'de toplanan onbinlerce İsrailli “Başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devleti” için yürüdü. Ellerinde 1967'ye ithafen “67” yazan dövizler taşıyan İsrailliler “Netanyahu hayır diyor ama biz Filistin'e evet diyoruz” sloganları attı.

FİLİSTİNLİLERİ ANLAMALIYIZ

Yürüyüşe katılanların tahmini rakamı 20 bin olarak verilirken, yürüyüşe kimi yaşlılar tekerlekli araçlarıyla, kimi bebekleri, kimi de köpekleriyle birlikte gelip destek verdi. Hayfa'dan gelen 80 yaşındaki Yenina Altman “Bütün ailem soykırım sırasında yok olduktan sonra Polonya'dan buraya geldim. Ben de bir gettoda ve toplama kampında yaşadım. Ülkemin Filistinliler'e hoşgörü ve saygı göstermesini; onlara, bizim de bir zamanlar arzu ettiğimiz gibi, bağımsız bir devlet kurma hakkını tanımasını istiyorum” dedi.


Almanların 'Özgürlük Filosu' da hazır

İsrail ablukası altındaki Gazze için Türkiye'nin yanısıra Batılı ükelerde son hazırlıklarını yapıyor. “Alman Gazze Ablukasını Kırma Girişimi” adlı kuruluşun öncülüğünde ve tanınmış Alman Ortadoğu uzmanı Prof. Udo Steinbach'ın himayesinde hazırlanan “Özgürlük Filosu II” (Freedom Flottille II) adlı insani yardım gemisi, Özgürlük Filosu'nu desteklemek amacıyla 19 Haziran'da Hamburg Limanı'ndan Gazze'ye hareket edecek. Steinbach, Özgürlük Filosu'na bilimsel ve akademik destek verdiğini belirtti.


13 yıl önce