|

Nazarbayev ‘aksakal’ olacak

Kazakistan’da devlet başkanlığından ayrılan Nursultan Nazarbayev’in yerine Kasım Cömert Tokayev, yemin ederek göreve başladı. Nazarbayev’in Güvenlik Konseyi Başkanı ve Nur Otan Partisi lideri olarak sistemin en tepesindeki “aksakallı” olacak.

Yasemin Asan
04:00 - 21/03/2019 Thursday
Güncelleme: 03:03 - 21/03/2019 Thursday
Yeni Şafak
Nursultan Nazarbayev
Nursultan Nazarbayev

Kazakistan’da 28 yıllık devlet başkanlığı görevinden istifa eden Nursultan Nazarbayev’den görevi devralan eski Senato Başkanı Kasım Cömert Tokayev, dün yemin ederek Cumhurbaşkanı olarak göreve başladı. Tokayev, anayasaya göre Nazarbayev’in görev süresinin dolacağı 2020’ye kadar devlet başkanlığı görevini yürütecek. Nazarbayev’in istifa etmesi ve Tokayev’in gelmesi ile sistemin işlemesi ve toplumda oluşabilecek muhalefetin önü kesildi. İstifa ile parlamento ve hükümet güçlendirilerek Kazakistan’daki olası sorunların önüne geçmek adına yönetsel sistemde dengeleme amaçlandı.

ÜLKENİN AKSAKALLISI

Kazakistan’dan yönetimin en tepesi olan Kazakistan Güvenlik Konseyi Başkanı ve Nur Otan Partisi Genel Başkanı görevlerini sürdürecek olan Nazarbayev, bir ‘aksakallı’ olarak devletin en başında sistemi koruyan, kollayan konumda bulunacak. Söz konusu manevra ile Kazakistan’da, 2020 yılında gerçekleşecek seçime de ülke sağlıklı şekilde gitmiş olacak. Gelişmekte olan Kazakistan ekonomisi büyüyüp toplumsal yapı da sağlamlaşırken devletin yeniden yapılanma ve sistemi oturtma sürecinde siyasi muhtemel siyasi gerginliklere de set çekişmiş olacak. Ekonomik, sosyal anlamda güçlü potansiyeli bulunan Kazakistan, Orta Asya’nın lideri olmayı hedefliyor. Çok hızlı büyürken ve gelişirken yaşanabilecek pürüzler de böylece ortadan kaldırıldı.

Astana oldu Nursultan

Başkanlık koltuğuna oturan Tokayev, görevine hızlı bir başlangıç yaptı. Nazarbayev’in politikalarını devam ettireceğini söyleyen Tokayev, ülkenin başkenti Astana’nın adının Nursultan olarak değiştirilmesini önerdi. Parlamentoda yapılan oylama sonucunda Tokayev’in önerisi kabul edildi.

  • En güçlü aday Nazarbayeva
  • Tokayev’den boşalan senato başkanlığı görevine ise Nazarbayev’in en büyük kızı Dariga Nazarbayeva seçildi. Bu koltuk, ülkenin ikinci en üst düzey mevkii sayılıyor. 2015-16 döneminde başbakan yardımcısı olarak görev yapan 55 yaşındaki Nazarbayeva, bir sonraki devlet başkanlığı seçimlerinde en güçlü adaylardan biri olarak gösteriliyor. Nazarbayeva’nın, ülke medyası üzerinde büyük bir etki sahibi olduğu ifade ediliyor.
#​Kazakistan
#Nursultan Nazarbayev
#Cömert Tokayev
5 years ago