|

Notre Dame ağır yaralı

Paris’teki 856 yıllık Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangın 8.5 saatte söndürülürken, Dünya Kültür Mirası listesindeki yapı büyük ölçüde zarar gördü. 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, ana bina kurtarılabildi. Yangına ilişkin çalışanlar sorguya alındı. Katedralin yeniden inşaası için kampanya başlatıldı.

Haber Merkezi
04:00 - 17/04/2019 Çarşamba
Güncelleme: 03:56 - 17/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
37 şapel, 75 dev sütundan oluşan 130 metre genişliğindeki Notre Dame Katedrali.
37 şapel, 75 dev sütundan oluşan 130 metre genişliğindeki Notre Dame Katedrali.

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangın 8,5 saatte söndürülürken, Fransa'nın sembolü olarak gösterilen ve savaşlara rağmen ayakta kalan dünyaca ünlü 856 yıllık yapı büyük ölçüde zarar gördü.

ANA BİNA KURTARILDI

Fransa'nın başkenti Paris'teki Notre Dame Katedrali'nde önceki akşam yerel saatle 18.50'de başlayan yangın gece 03.20'de söndürüldü. Kısa sürede büyüyen yangın nedeniyle saat 19.53'te 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri, saat 20.07'de de yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.


AHŞAP İSKELET KÖRÜKLEDİ

Uzmanlar, yangının büyümesine katedralin ahşap iskeleti ve çatısının neden olduğunu belirtti. Notre Dame’ın 10 metre yüksekliğe ve 100 metre uzunluğa sahip ahşap iskelet ve çatısı 13 bin meşe ağacı ile yapılmıştı. Katedralin çatısı bu nedenle ‘orman’ olarak adlandırılıyordu. Taş dış cephe içindeki ahşap iskelet yanmaya başlayınca, yangın kaynağına ulaşmak itfaiyeciler için imkansız hale geldi. Yapının yüksekliği de alevlerin ‘oksijen alarak’ daha da artmasına neden oldu.

KAZA İHTİMALİ

Paris Savcılığı, Katedral yangınında kundaklamaya dair delil olmadığını açıkladı. Paris Başsavcısı Remy Heitz, yangının kasıtlı çıkarıldığına dair bir işarete ulaşmadıklarını, geriye en muhtemel neden olarak kazanın kaldığını söyledi. Yangının çıkış sebebini kesinleştirmek için ellerindeki tüm imkanları kullanacakları garantisini veren Heitz, tanıkların ifadelerinin alınmasına devam edildiğini kaydetti.

  • Fransa’nın dramı
  • Yangın Fransız ve dünya basınının gündemine oturdu. Gazeteler, talihsiz yangını manşetlerine taşıdı. Libération gazetesi, ‘Bizim Dramımız’ (Notre-Drame) başlığını atarken, Le Figaro ‘Felaket’ manşetiyle çıktı. Le Parisien ise, ‘Meryem Ana’nın gözyaşları başlığını kullandı. İngiliz The Guardian ‘Cehennem ateşi Notre-Dame’ı harap etti’, Financial Times ‘Notre-Dame yangına teslim oldu” başlıklarını attı.

Çalışanlar sorguda

BFMTV kanalı, Paris'teki soruşturmacıların katedralin restorasyonunda çalışan işçilerin kimliklerini belirlediğini ve gün boyu onları sorgulamakla meşgul olduğunu duyurdu. Paris Başsavcısı, ilk yangın alarmının pazartesi 18:20'de çaldığını, bunun üzerine gerçekten yangın çıkıp çıkmadığına ya da yanlış alarmın mı çaldığına dair kontroller yapıldığını, 18:43'te çatıda alevlerin görülmesiyle ikinci alarmın çaldığını anlattı.

Bağış yarışı


Yangın sonrası pek çok ünlü Fransız zengini ve şirketi yardım yarışına girdi. Bünyesinde Gucci, Yves Saint Laurent firmalarını barındıran Kering Şirketi Başkanı ve CEO’su François-Henri Pinault, 100 milyon euro, Louis Vuitton ve Christian Dior gibi şirketlerin bulunduğu LVMH grubunun Başkanı ve CEO’su Bernard Arnault 200 milyon Euro bağışlayacağını belirtti. Fransız petrol şirketi Total 100 milyon euro, Paris Belediyesi 50 milyon euro bağış yapacağını açıkladı.

  • İçinde tarih yatıyordu
  • Büyük bir kısmı küle dönüşen katedral , pek çok sanat eseri ve müzik enstrümanının yanı sıra, birçok dini sembolü barındırıyordu. Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, Hazreti İsa’nın başına takıldığı söylenen Dikenli Taç da dahil en değerli hazinelerin kurtarıldığını açıkladı. Riester, eserlerin Louvre Müzesi’ne gönderileceğini söyledi.

Kitap satışları patladı


Fransız yazar Victor Hugo’nun ‘Notre Dame’ın Kamburu’ kitabı, katedraldeki yangının ardından, en çok satanlar listesinin tepesine yerleşti. Hugo’nun 1829’da yazmaya başladığı roman, o dönemde yıkılmaya başlayan, tarihi değerine uygun olmayan şekilde onarılan ve hatta yerini yeni inşaatların alması tehlikesiyle karşılaşan Gotik mimari eserin kurtarılmasını amaçlıyordu.

  • Restorasyon 10-15 yıl alacak
  • Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner de, içerideki birçok eserin tahrip olma riski bulunduğunu bildirdi. Castaner, katedralin Fransa’nın tarihine ait olduğunu, yeniden inşa edileceğini ve çanların tekrar çalınacağını söyledi. Tarihi Eserlerin Restorasyonu Şirketler Grubu Başkanı Frederic Letoffe ise, katedralin yeniden inşa çalışmaların 10-15 yıl alacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Macron ise ulusa sesleniş konuşmasında çalışmaların 5 yılda bitmesini istediğini söyledi.


#​Paris
#Notre Dame Katedrali
#Yangın
5 yıl önce