|

NSU cinayetlerinde tarihi karar

Almanya’da 2013’de başlayan ve 437 duruşması yapılan yüzyılın davası olarak nitelendirilen NSU cinayetleri davasında karar duruşması gerçekleşti. Beate Zschaepe 10 farklı cinayetten suçlu bulundu ve ömür boyu hapis cezası verildi.

Yeni Şafak ve
10:25 - 11/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:09 - 11/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının baş sanığı Beate Zschaepe
2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının baş sanığı Beate Zschaepe

Gerek kurban yakınları gerekse Almanya’da yaşayan Türk kamuoyu, ırkçılığın nasıl korkunç bir seviyeye ulaşabildiğinin en önemli kanıtı olan bu cinayetlerde bugün sonuca ulaşıldı.

Sanıklardan Emminger terör örgütüne yardım ve yataklıktan 2,5 yıl ceza alırken Holger Gerlach ve Carsten Schulz ise 3 yıl ceza aldı. Gerekçelendirme ile ilgili açıklamalar gün boyu devam edecek.

2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davası Münih Eyalet Mahkemesi’nde görülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NSU davasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:


  • ALMANYA TARİHİNİN EN UTANÇ VERİCİ OLAYLARI
  • İlk olarak 2000 yılında Nürnberg’de Enver Şimşek’in öldürülmesiyle başlayan Abdurrahman Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgaridis, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat devam eden ırkçı cinayetler zinciri 2006 yılında Kassel’de Halit Yozgat’ın öldürülmesiyle son bulmuştu.
  • -Kararı izlemek Türkler, Almanlar mahkeme binasının çevresine yoğun bir kalabalık oluşturdu.
  • -Mahkeme salonun çevresine platformlar kuruldu.
  • -Kararı izlemek için vatandaşlar gece mahkeme salonun bulunduğu yerin yakınına çadırlar kurdu ve geceyi burada geçirdi.
  • -Alman medyası davaya büyük ilgi gösterdi
  • -Mahkeme salonuna alınan kişiler detaylı aramadan geçildi.
  • -Mahkeme salonun etrafında kuş uçurtulmadı.


Ömür boyu hapis cezası verilmeli

Almanya'da Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün mağdurlarıyla ilgilenmek için Alman hükümeti tarafından ombudsman olarak görevlendirilen Barbara John, NSU mağdurlarının, baş sanık Beate Zschaepe'ye en yüksek ceza olan ömür boyu hapis cezası verilmesini isteklerini söyledi.

John, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın NSU davasında kararın açıklanacağı duruşmaya mağdurların bir kısmının katılabileceğini, bir kısmının ise karar gününün kısa süre önce açıklanması yüzünden programlarını ayarlayamadığını dile getirdi.

"Mağdurlar hangi beklentilerle bu duruşma gününde mahkemeye gidecekler?" şeklindeki soruya Barbara John, "Onlar, mahkemenin Federal Başsavcılık tarafından Beate Zschaepe için talep ettiği en yüksek ceza olan ömür boyu hapis cezasını açıklamasını bekliyor." cevabını verdi.

Kendisini mağdur olarak gösteriyor

Karar açıklandıktan sonra NSU olayının tümüyle aydınlatılmayacağını belirten John, "Dersler çıkarılacak uzun bir davada sadece sanıkların suçlarının bir bölümü aydınlatıldı." şeklinde konuştu.

Baş sanık Beate Zschaepe'nin kararın açıklanacağı duruşma öncesinde yaptığı açıklamada kendisini "11'inci mağdur" olarak gösterdiğini belirten Barbara John, "Düşük bir cezanın verilmesini istedi. Seri katillerle 13 yıl birlikte olacaksın, onlarla birlikte yaşayacaksın ve daha sonra bunları istemediğini iddia etmek ne kadar inandırıcı?" değerlendirmesinde bulundu.

#Almanya
#NSU
#Yasemin Asan
6 yıl önce